Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sote-uudistus tarvitaan juuri nyt

Sinuhe Wallinheimo

Sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) uudistusta tarvitaan, jotta suomalaisten yhdenvertainen pääsy palveluihin voidaan turvata. Nykyinen järjestelmä ei sitä tee. Kuntien erot palveluiden saatavuudessa ja laadussa ovat isot. Tulevaisuudessa 18 maakunnalla on vastuu siitä, että palvelut toteutuvat laadukkaasti ja kaikille tasapuolisesti.

Perustelu sille, miksi uudistusta pitää kiirehtiä, löytyy väestökehityksestä. Suomi ikääntyy kovaa vauhtia, joten sote-palvelujen kysyntä kasvaa radikaalisti. Tätä vajetta kattamaan tarvitaan vahvempia hartioita ja valinnanvapauden mukanaan tuomia lisäresursseja. Siksi uudistus tarvitaan nyt.

Edellä todettu ei tarkoita sitä, että pitäisin nyt käsittelyssä olevaa sote-järjestelmää täydellisenä. Sitä se ei varmasti ole, sillä kyse on usean kompromissin summasta. Itse olen kantanut huolta muun muassa siitä, saadaanko soten tarvitsemat uudet tietojärjestelmät valmiiksi ajoissa. Toinen huoleni on, riittääkö uusissa maakunnissa riittävästi hankintaosaamista suhteessa uusiin tehtäviin.

Nämä eivät kuitenkaan ole valideja perusteita uudistuksen kaatamiselle. Järjestelmän heikkoudet pitää hoitaa matkan aikana kuntoon, jos uudistuksessa sellaisia ilmenee.

Sama pätee toki myös nyt aloittavan soten isoihin rakenteisiin. Jos esimerkiksi uuden sote-järjestelmän soveltamisessa käy ilmi se, että kaikki maakunnat eivät pysty saavuttamaan uudistukselle asetettuja tavoitteita, tulee vastuullisten päättäjien vähentää maakuntien määrää. Nykyinen maan tapa, jossa tehottomuutta on paikattu veronkorotuksin, ei ole enää vaihtoehto. Siitä valtiolta tuleva maakuntien rahoitus pitää huolen.

Mielipidetutkimuksesta toiseen suomalaiset arvostavat sosiaali- ja terveyspalvelut tärkeimmiksi yhteiskunnan tarjoamaksi palveluksi. Tämä arvostus voi murtua, jos nykyistä eriarvoistavaa sote-mallia ei saada uudistettua. Työtä uudistuksen eteen on nyt tehty yli vuosikymmen. Sote-uudistus tarvitaan nyt.

Sinuhe Wallinheimo

kansanedustaja (kok.)

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut