Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ruokavinkit Lönnrotilta

Pirkko Audejev-Ojanen

Mistäpä Elias Lönnrot ei olisi kiinnostunut. Myös ruokailusta. Hän käänsi ja sovitti suomalaisille Gustafva Schartaun (1783–1849) Ruotsissa 1830-luvulla ilmestyneen ohjekirjan ”Hyväntatoisia Neuwoja Katovuosina taikka Opetuksia maatiaisten, enimmättäin wiljelemättä kaswawien, aineitten walmistamisesta leiwäksi ja muiksi ruwiksi; hallalta wahingoitetun taikka muuten turmellun wiljan parantamisesta; terweellisten ja rawitsewien rokkain eli keittojen laittamisesta; potakkaryyneistä j.n.e. (Waseniuksen kirjapräntti 1834)”.

Ruotsissa Schartau oli aikanaan suosittu kirjailija; alkuperäisestä kirjasesta otettiin alta aikayksikön kaksi painosta.

Neuvoja on monenlaisten luonnonkasvien kuten jäkälien ja nokkosten käyttämisestä ruuanvalmistukseen. Teokseen sisältyvät kahdeksan ns. köyhäinkeiton valmistusohjetta.

Ruoka on yksi suosituista aiheista nykymediassa. Kannattaisi ehkä hankkia joko alkuperäinen teos tai Lönnrotin laatima versio, voisi olla asiaa harrastaville kiintoisaa.

Pirkko Audejev-Ojanen

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut