Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vanhusten asiat nyt kuntoon Jyväskylässäkin

Kauko Isomäki

Asiantuntijoiden mukaan Jyväskylässä kuten muuallakin Suomessa vanhuspalvelujen hoitotaso on liian heikko. Jyväskylässä vanhuspalveluiden ja etenkin sen kotihoidon henkilöstö toimii parhaillaankin huomattavalla vajaahenkilöstöllä työntekijöidensä inhimillisen kestävyyden äärirajoilla pääosin kaupungin siihen myöntämien liian pienien resurssien takia.

Myös kaupungin ylläpitämä ikäihmisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kauppapalvelu lopetettiin 8.1. säästösyistä, vaikka kaupungin taloustilanne on hyvä. Kansalaispalaute tästä asiasta etenkin monien vanhusten omaisilta on huolestunutta.

Näin huono vanhuksien, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kohtelu on suorastaan häpeällistä ja on erittäin huonoa mainosta kaupungin julkisuusimagolle. Emme hyväksy näin huonoa vanhusten kohtelua omassa kunnassamme ja vaadimme siihen pikaista korjausta.

Jyväskylä laajensi 1.3. alkaen niin sanottujen paperittomien sosiaali- ja terveyspalveluja perusturvalautakunnan 22.2. tekemällä päätöksellä. Jo tähänkin saakka on paperittomille tarvittaessa annettu kiireelliset ja välttämättömät sote-palvelut Jyväskylässä. Ns. paperittomat ovat pääosin Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

Odotamme nyt vuorostaan samanlaista kädenojennusta perusturvalautakunnalta oman kuntamme laitos- ja kotihoitoa tarvitseville asukkaille. Jyväskylän vanhustenhoitopalvelut kokonaisuudessaan tarvitsee kiireellistä resurssien ja työvoiman lisäystä sen saamiseksi oikealle ja inhimilliselle tasolle.

Tällä valtuustokaudella vihreillä, SDP:llä ja vasemmistoliitolla on yhdessä poliittinen valtaenemmistö Jyväskylässä. Vielä ennen kuntavaaleja näidenkin puolueiden edustajat olivat kovasti huolissaan tästäkin vanhustenhoidon nykyisestä huonosta tilasta Suomessa ja lupasivat siihen korjausta vaaleissa.

Olisiko nyt tässä asiassa puolueilla vaalilupausten lunastamisen aika Jyväskylässäkin?

Kauko Isomäki

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Unto Pynnönen

Jyväskylä, Säynätsalo

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut