Työpäivät ovat kaaosta

Sairaanhoitaja

Työskentelen terveyskeskuksen vuodeosastolla sairaanhoitajana. Olen erittäin huolissani hoitotyön laadusta.

Potilaiden hoidon taso on laskenut sellaisen rajan alle, mitä ei voi ammattietiikkaansa tunteva hoitotyön ammattilainen hyväksyä.

Tämä on seurausta hoitajien sekä lääkäreiden liian vähäisestä määrästä suhteessa raskashoitoisten, akuutisti sairaiden ja kuntoutusta tarvitsevien potilaiden määrään ja tarpeisiin.

Hyvään ja yksilölliseen hoitoon osastollamme kuuluisivat mm. hygieniasta, ravitsemuksesta, nesteytyksestä, oikea-aikaisista tutkimuksista ja toimenpiteistä sekä lääkehoidosta huolehtiminen, ihon ja haavojen hoito, kiireetön keskustelu potilaan ja omaisten kanssa sekä tiedon antaminen, psyykkinen tukeminen, moniammatilliseen yhteistyö toisten asiantuntijoiden kanssa, muistisairaan rauhoittelu ja läsnäoleminen, kuolevan potilaan saattaminen ja hyvä kivunhoito, kuntoutujan voimavarojen tukeminen ja aktiivinen kuntoutus, kotiasioiden ja jatkohoidon selvittely, ym. ym. Nyt ei voida puhua enää hyvästä hoidosta.

Nämä ihmiset, jotka ovat huonon hoidon (tai jopa heitteillejätön) kohteena, ovat kuitenkin tämän yhteiskunnan omalla työllään rakentaneet. Hoitajat ovat täysin uupuneita, omaiset ja potilaat ymmärrettävästi erittäin tyytymättömiä.

En haluaisi olla tällainen hoitaja, enkä tällainen ihminen. En voi elää omatuntoni kanssa. Haluaisin pystyä hoitamaan ihmisiä hyvin, mutta en siihen näillä resursseilla kykene.

Kykenen tekemään murto-osan siitä, mitä kukin potilas tarvitsisi, ja mielestäni tilanne alkaa vastata jo jopa pahoinpitelyä. Tämä on moraalitonta. Inhimillisyys on kadonnut hoitotyöstä.

Potilaalle ei ole riittävästi aikaa, jotta ehtisi vastaamaan hänen tarpeisiinsa ja perehtymään hänen asioihinsa. Edes pesulle ei pääse, kun yksi hoitaja hoitaa 5–6 potilasta samassa vuorossa ja kaikilla olisi samat tarpeet. Raskashoitoisia, runsasti apua tarvitsevia potilaita on vain liikaa jokaisella hoitajalla. Potilaat tarvitsisivat niin paljon enemmän...

Kuntoutus on ”ajettu alas”, siitä ei voida enää puhua. Tehdään vain välttämätön, ja tärkeintä on että potilas selviytyisi hengissä. Täytyy muistaa, että potilaat kuitenkin maksavat hoidosta!

On selvää, että kiireessä virheet lisääntyvät. Ilmapiiri kiristyy. Tilanne hävettää ja surettaa. Tätä tilannetta ei voi hyväksyä, eikä vanhustenhoidon nykytilanteesta voi enää vaieta. Nykytilanne, ja päättäjien arvomaailma, jossa vain raha ratkaisee, ei tule johtamaan hyvään lopputulokseen. Johonkin sitä rahaa on: miksi ei vanhuksille?

On jo nähty, kuinka hoitajat yksi kerrallaan pakkaavat tavaransa ja lähtevät uupumisen vuoksi pois osastoltamme. Potilailla ei valitettavasti aina tätä mahdollisuutta ole. He joutuvat alistumaan kohtaloonsa.

Työmäärästä ei yksinkertaisesti nykymiehityksellä selviydytä, vaikka kuinka tahtoa olisi. Kuinka julmaksi ja kylmäksi minun pitää tulla, jotta pystyn tekemään tällaista ”hoitotyötä” kuin mihin nykyresursseilla pystyn?

Totuus on, että työpäivät toistensa perään ovat silkkaa kaaosta ja sitä, että koetamme tehdä mahdottomasta mahdollista. Tiedän, että näin ovat asiat monessa muussakin hoitoalan yksikössä.

Suren ennen kaikkea potilaiden, jotka tästä eniten kärsivät, ja myös hoitajien puolesta, jotka välittävät, ja joilla todella on sydämessään vilpitön halu hoitaa potilaansa – hyvin.

Eikö tässä todella mitään ole tehtävissä?

Eivätkö ikäihmiset ansaitsisivat arvokkaan vanhuuden?

Mitä pitää tapahtua, jotta asiat muuttuvat ja meitä kuullaan?

Sairaanhoitaja

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä. Toimitus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.