Kuinka kotiryssä karkotettiin

Marja-Liisa Silvasti

Elettiin vuotta 1957. Etelä-Pohjanmaalla tunnettiin suurta epäluuloa neuvostoliittolaisia kohtaan. Äitini enon, maalaisliiton kansanedustajan Väinö Rankilan luo Vimpeliin oli tulossa nuori lähetystösihteeri Vladimirov vierailulle perheensä kanssa.

Vimpeliläiset olivat kiihdyksissään. Vaarini Aaro Isoranta tiedettiin rohkeaksi mieheksi, olihan hän ollut vääpelinä Helsingissä valkoisessa kaartissa. Hänet valittiin ryssän karkottajaksi. Niinpä vaari lähti pyörällä kujaa pitkin maantielle. Kujan ja maantien risteyksessä oli riihi, jonka takana oli kylän vähäosaisia piilossa, ja kun Aaro kääntyi kirkolle päin, kiirehtivät he mummolaani päin.

Anna-mummoni tiedettiin hyväsydämiseksi ihmiseksi. Kun vähäosaiset saapuivat, mummo jakoi aitasta leipiä, jauhoja, palvilihaa ja jälkiruuaksi ankkastukkia eli pullaa. Laarit Anna tasoitti, ettei Aaro huomaisi mitään.

Aaro saapui lankonsa Väinön luo ja jäi tuijottamaan vihaisen näköisenä kahvipöydän seuruetta. Talon väki ja vieraat pelästyivät. Vaari aloitti aggressiivisen puheensa, mutta huomasi sitten pöydällä votkapullon ja laseja.

Kun Väinö tiesi, ettei Aaro sylje lasiin, kaatoi hän votkaa lasiin ja tarjosi lasin, kaksi ja kolmannenkin. Aaro jäi istumaan pöydän ääreen, ja hänestä tuli ylin ystävä Vladimirovin kanssa. Käsi kaulalla he vannoivat ikuista Suomen ja Neuvostoliiton välistä ystävyyttä.

Horjuen Aaro poistui Rankilasta.Talon takana Vimpelin miehet odottivat jännittyneinä.

”Kyllä minä sanoin ryssälle suorat sanat, ettei sillä ole enää mitään asiaa Suomeen, ja kyllä se pelkäsi”, Aaro uhosi. Ja pyörä aikalailla huojuen Aaro lähti paluumatkalle kohti kotia.

Tämä Vladimirovin muistelmiin vapaasti mukaellen pohjautuva tarina osoittaa, että pehmeälläkin diplomatialla on puolensa, vaikka kovuutta usein arvostetaan.

Marja-Liisa Silvasti

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.