Nuorison autoilu, loputon ongelma?

Pekka Louniala

Virkamieskuntamme on vuositolkulla uskotellut päättäville poliitikoille, että Suomessa ei voi ottaa käyttöön nopeusrajoitettuja autoja korvaamaan liikenneturvattomia kevyitä nelipyöriä eli ns. mopoautoja. Virkamiehet livahtavat EU:n selän taakse mitä uskomattomimmissa asioissa, mikäli kysymys on jonkun asian kieltämisestä. Toisaalta omista kansallisista tulkinnoista pidetään kynsin hampain kiinni aivan samasta syystä.

Esimerkkejä löytyy niin autoverotuksesta, alkoholiverotuksesta, tullin kummallisista tulkinnoista kuin ajoneuvojen teknisistä vaatimuksistakin. Kun EU nyt heitti nopeusrajoitettujen autojen suhteen pallon Suomelle, alkoi kummallinen pohdiskelu uuden ajoneuvoluokan määrittämiseksi.

Mikä tässä on nyt vaikeaa? Miksi pitäisi luoda uusia ajoneuvoluokkia tai rakentaa olemassa olevista autoista traktoreita? Takapenkki pois ja vetokoukku kiinni – minkä ihmeen takia?

Opetusajoneuvoksi katsastetussa ranskattaressani on vakionopeussäätimen yhteydessä myös nopeusrajoitin. Sellainen ei liene vaikea toteuttaa myös lukittavana, avaimella käytettävänä versiona. Rajoitin päälle ja lukkoon, kuudenkympin huomiolätkä auton taakse ja nuoriso matkaan mars!

B-luvallinen kuski kääntää sitten avaimellaan rajoittimen pois kun ryhtyy itse ajelemaan. Takapenkkiä ei tarvitse poistaa eikä vetokoukkua asentaa pelkästään pykälien vuoksi mutta vain yksi kyytiläinen sallittaisiin nuorelle mopoautojen malliin. Ajo-opetus 16 vuotta täyttäneelle ja prosessi samanlaiseksi kuin B-ajoluvassakin.

Sitten kun täyttää 18 vuotta, mainitut rajoitukset kuljettajan sekä ajoneuvon suhteen poistuisivat vaikkapa ajokokeen myötä. Näin menetellen talou­teen ei tarvitsisi hankkia lisää autoja, vaan ajaminen voisi olla mahdollista pienin muutoksin olemassa olevalla kalustolla.

Tämä saattaisi olla myös viranomaisen intressissä? Otetaan tässäkin järki käteen ja noudatetaan resurssiviisautta. Liikenneturvallisuus kohenee eikä yksilötasolla aiheudu kohtuuttomia kustannuksia.

Pekka Louniala

logistiikkainsinööri

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut