Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Esteettömyys kuuluu kaikille

Leena Hirvonen

Hissien rakentaminen vanhoihin kerrostaloihin on yleistynyt monissa Suomen kaupungeissa. Jyväskylässä taloyhtiöiden hallitukset eivät kuitenkaan ole olleet asiassa erityisen aktiivisia, vaikka hissien rakentamisella on monia positiivisia vaikutuksia. Hissien rakentaminen helpottaa valtavasti niin ikäihmisten, liikuntarajoitteisten kuin lapsiperheidenkin arkea. Myös asuntojen arvoon hissi vaikuttaa positiivisesti.

Hissin myötä lisääntyvä esteettömyys on myös yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Esimerkiksi väestön ikääntyessä on tärkeää kiinnittää huomiota asumisedellytyksiin, jotka mahdollistavat pidemmän asumisajan omassa kodissa.

Monille ikäihmisille hissi on turvallisen liikkumisen edellytys ja hissin puute voi olla ratkaiseva tekijä muuttamiselle pois omasta kodista. Myös pienemmät esteettömyyttä parantavat korjaukset, kuten sähköinen oven avaus, kiinteät liuskat pyörätuoleille ja lastenvaunuille ovat merkittäviä asioita esteettömän asumisen näkökulmasta.

Hissin rakennuttaminen on huomattava kustannus. Se varmasti mietityttää monia taloyhtiöitä, vaikka hissin tarve olisikin tiedossa. Hissirakentamiseen on kuitenkin saatavilla avustuksia, jotka vähentävät taloyhtiön omaa kustannusvastuuta merkittävästi.

Julkisuudessa pitäisikin puhua enemmän esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntämistä avustuksista. ARA tarjoaisi kattavasti tietoa avustuksista, mutta tämä pitäisi saada paremmin ihmisten tietoon, jotta hissirakentaminen ja esteettömyyden lisääminen saisi enemmän tuulta purjeisiin.

Leena Hirvonen

vanhusneuvoston jäsen

Jyväskylä, Tikkakoski

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut