Yleistä tuloksen tekemisen huumaa

Eero Paananen

Seppälään kohosi mahtava kolossi. Astelinpa minäkin arkaillen ovelle ja hämmästyin. Tervetuloa omaan kauppaan siinä luki, Prättälän vanha Prisma oli purettu.

Kukahan tätä temppeliä oikein isännöi, kun heti kysytään omistajan käyntikorttia? Eihän osuuskaupassa ole omistajia vaan jäseniä. Tapahtuu ihmeitä, kun lihatiskillä sika muuttuu porsaaksi, lammas karitsaksi ja kassalla jäsenet asiakasomistajiksi.

Jonkinlaista selkeyttä asiaan tuli, kun Keskimaan pomot alkoivat antaa tietoja liikkeensä tilasta. Hallintoneuvoston puheenjohtaja kertoi, ettei rahaa löydy edes sivumyymälän kylmälaitteiden korjaukseen. Toimitusjohtaja puolestaan hehkutti konsernin huimaa tulosta. Keskimaa on nyt sitten velaton yhtiö.

Ensinnäkään osuuskauppa ei ole mikään yhtiö. Sitä ei omista kukaan. Sillä on jäseniä, jotka ovat lainanneet perustamalleen kaupalle osuuspääomaa järjestettäviä palveluja vastaan.

Osuuskaupat ovatkin toimineet vuosien saatossa hyvin monipuolisesti ja tehneet myös opastavaa ja auttavaa työtä jäsenistönsä hyväksi. Systeemi toimikin oivallisesti niin kauan kun paikkakunnalla oli omia osuuskauppoja. Niiden edustajistoista muodostui melkoisia etuja nauttivia pullakerhoja, joiden tehtävänä oli nimellisesti kumileimata johdon päätökset. Ei voi muuta kuin ihmetellä, miten jäsenet ja heidän etujaan valvomaan valitut ovat eksyneet yleiseen tuloksen tekemisen huumaan.

Toisekseen pylkönmäkisillä ja muillakin sivukylien jäsenillä on täysi oikeus vaatia tasapuolista palvelua. Osuustoiminnassa on noudatettu yhteishyvä-periaatetta, nyt se näyttää unohtuneen. On innostuttu voittojen keräämiseen ja toiminnan keskittämiseen siellä, missä se helpoimmin onnistuu.

Hienoa olisi, jos Keskimaa-konserni tosissaan ryhtyisi kantamaan huolta jäsenistään. Kun osuuskauppaliike edelleenkin haluaa hehkuttaa demokraattista päätöksentekoa, tulisi varmaan miettiä, mikä rooli edustajistolla todellisuudessa on.

Eero Paananen

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.