Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kunnat lypsy- automaatteina

Hannu Luotola

”Julkisella tuella laajakaistayhteyksiä rakentaneista joka kolmas on taloudellisissa vaikeuksissa. Vaikein tilanne on Keski-Suomen Verkkoholding Oy/Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:llä (KSVV), jonka toimitusjohtaja kiertää kuntia aamulypsyllä uusia miljoonia hakemassa. Päivä- ja iltalypsyt tulevat aikanaan.” Näin kirjoittelin taannoin (KSML 9.5. 2017).

KSSV Oy: Rakentaminen vaatii omistajiltaan lisää rahaa! (KSML 21.2. 2018) Kaksi miljoonaa euroa tarvitaan (taas!) lisäpääomaa. Vajaa vuosi sitten lisäpääoman pyyntö oli viisi miljoonaa euroa. Omistajakuntien takausvastuut ovat lehtitiedon mukaan 28 miljoonaa euroa.

Vuosi 2017 oli yhtiölle tappiollinen 0,9 miljoonaa euroa, vuosi 2016 tappiollinen 1,7 miljoonaa euroa ja vuosi 2015 tappiollinen 0,5 miljoonaa euroa. Vakaa tulos viivan alla, joskin etumerkki on väärä!

Liittymien myyntihinnat ovat heitelleet 1 400 eurosta 99 euroon ja jopa ilmaisiin. Yhdenvertaisuutta ja tasapuolisuuttako?

Palvelumaksuilla yhtiö ei tule kannattavaksi, eivätkä kymmenen omistajakuntaa saa sijoituksiaan takaisin. Toimitusjohtaja toki kiertää rahaa keräämässä palkkansa eteen siihen saakka, kunnes vastuulliset omistajat päättävät lopettaa ”puuhastelun”. Tämä saattaa tosin olla poliitikoille vaikeaa, kuka nyt virheitään tunnustaisi. Ja saattavathan nuo pikkukuntien suuret velat siirtyä tulevaisuuden uudistuksissa muille tahoille.

Haastateltu toimitusjohtaja Paunonen mainitsee viranomaisten kielteisiä tukipäätöksiä ja ”saamattomia” tukia. Tässäkin hankkeessa on noudatettava Suomen lakien lisäksi Euroopan unionin säädöksiä.

Kysymys ei ole viranomaisten ymmärtämättömyydestä tai pahasta tahdosta. On myös hyvä selvittää, mitä Euroopan unionin säädökset sanovat pääomien (valtiontuki) sijoittamisesta vaikeuksissa olevaan yhtiöön.

Kuntien tehtäviin laajakaistayhteyksien rakentaminen ei kuulu, vaikka kuinka tarvetta perusteltaisiin.

Hannu Luotola

Saarijärvi

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut