Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Trumpin sovitteleva puhe ei yhdistänyt kansakuntaa

Yhdysvallat on sisäisesti perin jakautunut maa. Näin voi tulkita reaktioita, joita presidentti Donald Trumpin Kansakunnan tila -puhe herätti.

Presidentin puhe oli paljon aiemmin kuultuja valtiomiesmäisempi. Presidentin oman puolueen republikaanien riveissä sitä pidettiin sovinnollisena ja koko kansalle suunnattuna. Demokraattien mielestä se jakoi kansaa enemmän kuin yhtenäisti.

Trump lupasi puheessaan ehdollisesti antaa nuorille luvatta maassa oleville siirtolaisille kansalaisuuden, tosin osa ”diiliä” olisi Meksikon rajamuuri. Demokraatit vastasivat presidentille omilla puheillaan, joissa puututtiin muun muassa Trumpin maahanmuuttovastaiseen politiikkaan; siirtolaisvastaisuutta pidettiin epäamerikkalaisena politiikkana, sillä Yhdysvallat on siirtolaisten rakentama. Trumpin vastustajat muistavat myös presidentin äskettäiset puheet ”persläpimaista”, joista siirtolaiset Yhdysvaltoihin tulevat.

Twitterissä Trumpin puheesta keskusteltiin enemmän kuin mistään toisesta someajan presidentin vastaavasta puheesta. Tviittejä lähti 4,5 miljoonaa. Vaikka faktantarkastajat löysivät Trumpilta lukuisia väittämiä, jotka olivat joko vääriä, liioiteltuja tai vain osaksi oikein, populistinen puhe voi lisätä presidentin alamaissa olevaa kannatusta.

Uutiskanava CNN:n kyselyssä 48 prosenttia puhetta seuranneista sai siitä ”hyvin myönteisen” vaikutelman. Luku imartelee Trumpia, sillä mukana ovat vain puheen seuraajiksi etukäteen ilmoittautuneet, jotka yleensä ovat pääsäntöisesti presidentin politiikan kannattajia. Itse asiassa Trumpin lukema Kansakunnan tila -puheesta oli huonoin sitten vuoden 1998 eli koko sinä aikana, jolloin CNN on sitä kysynyt.

Amerikkalaista isänmaallisuutta hivellyt puhe ei jättänyt juuri tilaa muille aiheille. Ympäristökysymykset sivuutettiin. Ulkopoliittinen osuus rajoittui muutamien kilpailijamaiden ja pahisvaltioiden mainitsemiseen. Muutoin Trump vaikeni myös Venäjästä, sillä Venäjä-kytkentöjen tutkinta omassa maassa on käytännössä vienyt häneltä tämän ulkopolitiikan osa-alueen.

Trumpin viittaukset protektionistiseen kauppapolitiikkaan koskevat myös Suomea. Kuten ulkoministeri Timo Soini (sin.) totesi, ne on otettava vakavasti, vaikka Trump puhuikin omalle yleisölleen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut