Oppimiseroihin on löydettävä lääke kouluissa

Pojat ovat jääneet Pisa-tutkimuksen oppimistuloksissa selvästi jälkeen tytöistä. Tyttöjen ja poikien oppimiserot ovat tutkimuksen mukaan Suomessa suuremmat kuin missään muussa tutkitussa maassa.

Pisa-tutkimuksen mukaan tytöt ovat kouluosaamisessa edellä muun muassa ongelmaratkaisussa, luonnontieteissä ja lukemisessa. Tutkijoiden mukaan pojat eivät pärjää oikein missään yhtä hyvin kuin tytöt. Erot ovat viime vuosina kasvaneet.

Syitä eroihin ei tiedetä. Yksi oletus on, että poikien kulttuurissa koulumenestys ja sitoutuminen koulutyöhön ei ole arvostettua. Tytöt sen sijaan pitävät koulua tärkeänä. Onko se syy vai seuraus? Eivätkö pojat arvosta koulumenestystä sen takia, että he eivät itse menesty? Sopivatko koulun opetusmenetelmät ja tavat toimia paremmin tytöille kuin pojille? Vaikuttaako opettajakunnan sukupuolen painottuminen naisiin oppimistuloksiin? Paljon on kysymyksiä, mutta niihin ei ole varmoja vastauksia.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen on sanonut, että erot voivat liittyvät siihen, miten koulussa mitataan, mitä mitataan ja kuka suoritusta arvioi. Heinosen arvelut näistä kolmesta kysymyksestä ovat itse asiassa kannanotto koulujärjestelmään. Ehkä koululaitoksessa pitäisi ottaa nykyistä vakavammin poikien oppimisongelmat.

Koulun pitää kyetä tarjoamaan molemmille sukupuolille yhtä hyvät edellytykset edetä elämässä. Tämä tarkoittaa sitä, että poikien kouluoppiminen ei voi olla heikompaa kuin tyttöjen. Tasa-arvo vaatii sitä, että valtakunnan tasolla tyttöjen ja poikien koulumenestys olisi yhtä hyvää. Älykkyydeltään tytöt ja pojat pystyvät samanlaisiin suorituksiin.

Kouluissa on kiinnitettävä enemmän huomiota poikien oppimiseen. Sitä on motivoitava. Opetusta on myös kehitettävä niin, että se sopii poikien tavoille oppia. Nyt näyttää siltä, että opetus on enemmän tytöille sopivaa. Myös opettajien ammattikuntaan on saatava lisää miehiä.

Suomessa on hyvä koululaitos. Mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa sitä, että jokaisella on mahdollisuus kehittyä ja edetä elämässään. Koulun on tarjottava tämä kaikille paikkakunnasta, tulotasosta ja sukupuolesta riippumatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu