Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toisen asteen koulutuksen hinta on monille ongelma

Lukio- tai ammattiopintojen kustannukset ovat aiheuttaneet ”taloudellisia haasteita” suurimmalle osalle toisen asteen opiskelijoista. Tieto selviää Pelastakaa Lapset ry:n kyselystä, jonka tulokset julkistettiin maanantaina.

”Taloudelliset haasteet” on moniselitteinen käsite, ja pelkästään sen perusteella on vaikea muodostaa tarkkaa kuvaa ilmiön laajuudesta ja ongelmien kokoluokasta. Kyselyn tuloksissa on kuitenkin myös konkreettisempia tiedon sirpaleita. Noin 13 prosenttia vastanneista arvioi kokemansa taloudelliset haasteet suuriksi. Opintonsa keskeyttäneistä noin neljännes arvioi rahapulan vaikuttaneen keskeyttämiseen.

Tuloksiin sisältyvät lainaukset yksittäisistä vastauksista kertovat myös, että opintojen rahoittaminen on monelle opiskelijalle ja hänen perheelleen todellinen ongelma. Se on saattanut johtaa kurssien väliin jättämiseen, mikä puolestaan on heikentänyt opintomenestystä. Pahimmassa tapauksessa rahapula on aiheuttanut opintojen keskeyttämisen tai monilapsisessa perheessä sulkenut osan lapsista koulutuksen ulkopuolelle.

Lukio- ja ammattiopintojen keskimääräisten opiskelijakohtaisten kustannusten arvioidaan asettuvan 2 000–3 000 euron välille, mutta yli 3 000 euron hintalaputkaan eivät ole harvinaisia. Tämä on iso summa sellaiselle koulutukselle, joka periaatteessa on maksutonta.

Kyselyn tuloksista selviää myös, että kustannukset tulevat monelle yllätyksenä. Maksuttoman koulutuksen maksullisuus voi selvitä täydessä mitassaan vasta kun laskuja alkaa tippua.

Olisi pikaisesti selvitettävä, millä keinoin toisen asteen koulutuksen kustannuksia voi kohtuullistaa. Täydellinen maksuttomuus peruskoulun tapaan ei välttämättä ole realistinen vaihtoehto, mutta esimerkiksi opintorahaa voisi kehittää niin, että se turvaisi vähävaraisten opiskelijoiden mahdollisuuden opiskella.

Työllistyminen ilman toisen asteen koulutusta on nykyaikana hankalaa, ja vielä vaikeampaa siitä on tulossa tulevaisuudessa. Työllistymisen mahdollistavan koulutuksen hankkimisen pitäisi olla kaikille yhtäläinen perusoikeus. Se olisi sekä yksilöiden että yhteiskunnan etu.