Saudi-Arabia kiristää jännitteitä Lähi-idässä

Tapani Luotola

Kulunut vajaa viikko Lähi-idässä ja Persianlahdella on ollut varsin dramaattinen.

Lauantaina Libanonin pääministeri Saad Hariri ilmoitti eroavansa. Ilmoituksensa hän antoi Saudi-Arabiassa – pääministerillä on myös Saudi-Arabian kansalaisuus. Samana päivänä Jemenistä ammuttiin ohjus kohti Saudi-Arabian pääkaupunkia Riadia, jossa kruununprinssi Mohammad bin Salmanin juuri perustaman korruptionvastaisen komission nimissä pidätettiin lukuisia prinssejä, ministereitä ja liikemiehiä.

Sunnuntaina kerrottiin aiemmin syrjäytetyn kruununprinssi Mohammad bin Nayefin pojan, prinssi Mansour bin Muqrinin kuolleen lentoturmassa.

Jemenissä sotiva Saudi-Arabian johtama liittouma määräsi ohjusiskun vuoksi maanantaina Jemenin maa-, meri- ja ilmayhteydet suljettaviksi. Tiistaina Saudi-Arabian johto totesi Libanonin julistaneen sodan Saudi-Arabialle ja syytti Irania ”aggressiosta” Jemenissä. Keskiviikkona oli Iranin presidentin Hasan Ruhanin vuoro varoittaa Saudi-Arabiaa.

Bin Nayefin vallanperijänä syrjäyttänyt Mohammad bin Salman, 32, on kuningas Salmanin, 81, suosikkipoika. Puhdistukset vahvistavat vallanhaluisen ja sukunsa suorasukaisuudellaan suututtaneen kruununprinssin otetta vallasta. Vallanperijän viimeisenä haastajana pidetty, sisäministeriön joukkoja johtanut prinssi Mutaib bin Abdullah on yksi pidätetyistä.

Kuohuntaa on siis paitsi hovissa myös lähialueilla, osana sunni- ja shiiamuslimien alueellista valtataistelua. Keskeisten osapuolten Saudi-Arabian ja Iranin kamppailua on kuvattu kylmäksi sodaksi, sillä pääpukarit eivät ole suoraan vastakkain vaan taistelevat vasalliensa kautta vaikutusvallasta niin Syyriassa, Irakissa, Jemenissä, Qatarissa, palestiinalaisalueilla kuin Libanonissakin.

Uskonnollisen jaon pohjalta Saudi-Arabia ja Iran tukevat Syyriassa ja Irakissa eri puolia. Jemenissä saudien liittouman vastustajina ovat Iranin tukemat shiialaiset huthi-kapinalliset. Libanonissa shiiojen sillanpäänä hallitustasolla saakka on ollut Hizbollah-järjestö, ja pääministeriero on jo kytketty Riadin puhdistuksiin.

Qatarin saartoa ja sekaantumista Jemenin sisällissotaan pidetään kruununprinssin hankkeina. Saudien liittouman kolmatta vuotta jatkuvia pommituksia Jemenissä on paheksuttu erityisen raakalaismaisina. Miljoonat ihmiset ovat paenneet kodeistaan ja kolera riehuu nälänhädästä kärsivässä maassa, jonka humanitaarinen kriisi on yksi lähihistorian pahimpia.

Saudit saavat silti mekastaa maassa ilman pelkoa paheksunnasta – pakotteista puhumattakaan – sillä heidän öljyvarantonsa ovat maailman suurimmat. Öljyllä on ennenkin voideltu haavoja maailman omassatunnossa.

Saudien valtiollisen öljy-yhtiön Aramcon varannot ovat jopa 15 kertaa suuremmat kuin suurimmalla yksityisellä kilpailijalla ExxonMobililla. Kruununprinssin puhdistukset ja aikeet listata Aramcoa pörssiin saavat maailmantalouden vallasväen hiljaiseksi, kun raakaöljy kallistuu.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut