Hevonpaskabingoa valtuustosalissa

Katja Isomöttönen

Jyväskylän uusi kaupunkistrategia hyväksyttiin värikkään keskustelun jälkeen maanantain kaupunginvaltuuston kokouksessa. Toimittaja Satu Kakkori kuvasi valtuuston keskustelua kirjoituksessaan (KSML 1.11.) kiihkein sanakääntein.

Kakkori ei huomannut mainita, että kaikki muut ryhmät keskustaa lukuun ottamatta olisivat olleet valmiita hyväksymään strategian ja palaamaan sen mittareiden tarkennuksiin alkuvuodesta.

Kokoomus tarjoili omassa esityksessään valtuustolle kompromissiratkaisua. Se kuitenkin kaatui äänestyksessä ja strategia hyväksyttiin lähes pohjaesityksen mukaisesti.

Strategiaan lisättiin äänestyksen jälkeen keskustan laatima ponsi, jonka Kakkorikin kirjoituksessaan mainitsi. Hän unohti mainita, että ponteen jätettiin eriävä mielipide.

Eriävän mielipiteen allekirjoittaneet 12 valtuutettua pitävät ongelmallisena jos strategiaan lisätään ponnen kautta uusia tavoitteita. Ne kun tulee päättää osana strategista valmistelua.

Kaupunkistrategia on kuntahallintoa merkittävällä tavalla ohjaava asiakirja. Ei ”väljähkö, positiivisten asioiden tavoitekartta” tai ”hevonpaskabingon maalitaulu” kuten toimittaja Kakkori kirjoitti.

Strategian hyväksymistä koskevaan päätökseen ei mielestämme voida kirjata ponsia, jotka asettavat väestöryhmät eriarvoiseen asemaan ilman hyväksyttävää syytä.

Hallintolain mukaan viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti.

Näillä perusteluilla pontta vastaan eriävän mielipiteen allekirjoittaneet valtuutetut pitävät ponnen kirjausta myös lainvastaisena.

Strategiassa määritellyt tavoitteet ja kärjet koskettavat kaikkia kaupungin asukkaita ja henkilöstöä. Ei ole tarkoituksenmukaista korostaa tiettyjen väestöryhmien oikeuksia hallinnollisessa valmistelussa.

Päätösten vaikutusten arvioiminen eri näkökulmista ei ole myöskään strateginen tavoite, vaan normaali osa hyvää päätöksentekoprosessia.

Valtuusto on uusi ja kautensa alussa. Ei kuitenkaan sekaisin ja kykenemätön neuvottelemaan kuten Kakkori tulkitsee. Päinvastoin.

Valtuutetut ovat rakentaneet heti kauden alusta yhdessä neuvottelevaa yhteistyötä valtuustoryhmien välille.

Meillä on hyvät edellytykset kaupunkistrategian arvojen mukaiseen vastuulliseen, luottamukselliseen, luovaan ja avoimeen päätöksentekoon.

Katja Isomöttönen

kokoomuksen valtuustoryhmän pj

Arto Lampila

piraattien valtuustoryhmän pj

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.