Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Julkiset verotiedot osa yhteiskunnalle tärkeää avoimuutta

Edellisvuoden verotietojen tulo julkiseksi marraskuun ensimmäisenä päivänä on pitkä kansallinen perinne Suomessa. Vaikka osa suurituloisista haluaisi mieluummin pysyä piilossa, verotietojen julkisuudelle on laaja kannatus. Julkisuus on tärkeä osa yhteiskunnallista avoimuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Erityisesti yhteiskunnallista valtaa käyttävien päättäjien eli poliitikkojen, yritysjohtajien ja virkamiesten verotietojen julkaiseminen on perusteltua. Verotiedoista voi tarkistaa, ovatko yhteiskunnan päättäjät toimineet itse yhtä suoraselkäisesti kuin he ovat puheissaan muilta vaatineet. Avoimuus edistää suoraselkäistä rehellisyyttä.

Esimerkiksi Portugaliin muuttaneiden eläköityneiden yritysjohtajien tulot eivät juuri näy tuoreimmissa verotiedoissa, sillä tällä hetkellä Suomi ei voi verottaa Portugaliin maksettavia yksityisen alan eläkkeitä. Niinpä Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki ei maksanut eläkkeestään lainkaan veroa Suomeen. Rautaruukin entisen toimitusjohtajan Sakari Tammisen verotettava ansiotulo Suomeen oli noin 40 000 euroa, Nokian Renkaiden entisen toimitusjohtajan Kim Granin verotettava ansiotulo oli noin 11 000 euroa.

Verotilastoja voi lukea monella eri tavoin. Niistä näkyy alueellinen eriarvoisuus: suurituloisia on eniten eteläisessä Suomessa. Myös sukupuolten tasa-arvoon on yhä matkaa: sadan eniten tienanneen suomalaisen joukosta löytyy vain kymmenkunta naista.

Vuosi sitten palkkatietojen julkisuudesta keskusteltiin ammattiyhdistysliikkeen aloitteesta. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n teettämän mielipidetiedustelun mukaan 58 prosenttia suomalaisista olisi valmis poistamaan palkkasalaisuuden tasa-arvon edistämiseksi.

Tänä vuonna verotiedot vahvistavat viestiä talouden elpymisestä ja dynamiikasta. Peliyhtiöiden perustajat ovat päässeet tulokärkeen. Hyviä verotulokertymiä yhteiskunnalle on koitunut myös yrityskaupoista, kuten muuramelaisen perheyrityksen Sammet Dampers Oy:n myynnistä.

Voimassa olevan oikeuden linjauksen mukaan kunkin maakunnan 5 000 suurituloisimman verotiedot ovat julkisia, mutta kuka tahansa voi halutessaan paneutua yksittäisten ihmisten tietoihin verotoimistossa. Käytännössä median rooli avoimuuden edistäjänä on korvaamaton.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut