Nyt mitataan, miten Trump sietää paineita

Venäjä-syytökset ovat seuranneet Donald Trumpia Yhdysvalloissa presidenttikauden alusta asti. Venäjän on epäilty manipuloineen Yhdysvaltain vaaleja vuosi sitten Trumpin eduksi vaikeuttamalla vastaehdokas Hillary Clintonin kampanjointia.

Yhdysvalloissa on käynnissä useita tutkimuksia asiasta. Kongressin saamat selvitykset sosiaalisen median yrityksiltä Yhdysvalloissa osoittavat, että vaikutusyritykset Venäjältä ovat olleet paljon aiemmin tiedettyä laajempia. Nyt oikeusministeriön erikoistutkija Robert Muellerin työ on johtamassa varsinaisiin rikossyytteisiin Trumpin lähipiirissä.

Trumpin aiempi kampanjapäällikkö Paul Manafort ja hänen liikekumppaninsa Rick Gates ovat saaneet raskaat syytteet talousrikoksista ja salaliitosta ja odottavat oikeusprosessiaan kotiarestissa. Trumpin kampanjaan ulkopoliittisena avustajana osallistunut kolmas pidätetty George Papadopoulos on jo tunnustanut valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle Venäjä-yhteyksistään.

Syyttäjien taktiikkana on edetä Trumpin toimien tutkinnassa alemmilta avustajatasoilta ylöspäin. Lievempiä tuomioita vastaan pikkutekijät voivat kertoa tärkeitä tietoja pomoistaan. Valkoinen talo rummuttaa, että Manafortin ja Gatesin pidätykset eivät ole mitään todisteita presidentin sekaantumisesta Venäjä-juonitteluun, mutta lievemmän tuomion toivossa Manafort voi vielä paljastaa yhtä ja toista.

Trump on koko ajan väittänyt, että kyse on huonojen häviäjien käynnistämästä poliittisesta ajojahdista ja ihmettelee, miksi Clinton ei ole tutkinnan kohteena. Syyttely ontuu, sillä Clinton ei ole enää missään virassa. Lisäksi entisen ulkoministerin toimia tutkineet yhdeksän eri komiteaa ja FBI eivät löytäneet mitään raskauttavaa.

Kohun paisuminen on sitonut Trumpin kädet ulkopolitiikassa Venäjän suuntaan, ja hänen kannatuksensa on alimmillaan valinnan jälkeen. Jo epämääräisiä diktaattoreja konsultoineiden liikemiesten valikoitumista presidentin avustajakuntaan on pidetty osoituksena Trumpin arvostelukyvyn puutteesta, mutta kriisin syventyessä lukuisat viestimet Yhdysvalloissa ovat raportoineet hänen harkintakykynsä horjumisesta myös arjen paineissa.

Yhdysvaltain presidentillä on kuitenkin enemmän valtaa kuin kenelläkään muulla valtionjohtajalla läntisissä demokratioissa. Trump voi esimerkiksi armahtaa syytteitä saaneita avustajiaan tai vaikka erottaa erikoistutkija Muellerin.

Kongressi voi erottaa presidentin tämän kykenemättömyyden tai väärinkäytösten takia. Vaikka Trumpin republikaaninen puolue hallitsee kongressin kumpaakin kamaria, ei ole mahdotonta, että hänestä tulee liian suuri poliittinen rasite myös puolueelle.

Presidentti Richard Nixon joutui vuonna 1974 eroamaan kesken virkakautensa. Virkarikossyyte on vienyt oikeuteen kaksi muuta Yhdysvaltain presidenttiä, Andrew Jacksonin vuonna 1868 ja Bill Clintonin vuonna 1998. Molemmat vapautettiin syytteistä.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Lue lisää aiheesta