Katalonia on liittymässä kirjavaan perheeseen

Markus Mattlar

Katalonian väkivaltaiseksi muuttunutta itsenäisyysäänestystä on seuraamassa itsenäisyysjulistus. Äänestäneistä 90 prosenttia kannatti Espanjasta irtaantumista. Vaikka tuloksen takana oli epäselvyyksiä, se lienee riittävän tukeva selkänoja itsenäisyysmieliselle aluehallinnolle. Ja itsenäisyysjulistus on todennäköinen siksikin, että kompromisseja kriisin ratkaisemiseksi ei tällä hetkellä esitä kumpikaan osapuoli.

Uuden valtion syntymisestä Eurooppaan on kuitenkin ennenaikaista puhua. Itsenäisen valtion kriteerit vaihtelevat jonkin verran näkökulmasta riippuen, mutta on selvää, että Katalonia ei ainakaan heti niitä täytä. Aluehallinnolta puuttuu suvereniteetti eli yksiselitteinen valta-asema omalla alueellaan. Myös tunnustukset muilta valtioilta voivat olla tiukassa.

Ainakin tässä vaiheessa Katalonia on päätymässä sellaisten valtioiden ryhmään, joilta puuttuu joko suvereniteetti tai kansainvälisesti tunnustettu itsenäisen valtion asema.

Samassa tilassa on kirjava joukko valtioita, joiden kohtalot todistavat, että itsenäisen valtion määritelmää koskevien lakien ja linjausten sisältö riippuu vahvasti siitä, kuka niitä lukee.

Esimerkiksi Palestiinan ja Länsi-Saharan itsenäisyyden on tunnustanut suuri joukko valtioita, mutta maita on vaikea pitää itsenäisinä, sillä kummaltakin puuttuu suvereniteetti. Palestiinan alueita kontrolloi Israel ja Länsi-Saharan aluetta Marokko.

Taiwan sitä vastoin on hallinnut maa-aluettaan jo vuosikymmeniä, mutta ulkovaltojen hyväksyntä puuttuu. Vain muutama maa on tunnustanut Taiwanin, koska se tietäisi välien rikkoutumista Kiinaan.

On myös maita, joiden itsenäisyysjulistuksen harva on ottanut vakavasti. Etelä-Ossetian ja Abhasian on tunnustanut neljä valtiota, Pohjois-Kyproksen vain Turkki. Vuoristo-Karabah ja Transnistria ovat saaneet tunnustuksia vain toisilta yhtä epämääräisessä tilassa olevilta valtioilta.

Katalonia tunnetaan Suomessa useimmin FC Barcelonasta ja jalkapallosta. Jalkapalloilullinen itsenäisyys ei sen kohdalla näytä silti yhtään helpommalta kuin valtiollinenkaan itsenäisyys. MM- ja EM-kisoja järjestävät kattojärjestöt eivät ole tavanneet kelpuuttaa kilpailutoimintaan valtioita, joiden asema on epäselvä tai poliittisesti kovin kiistanalainen.

Mutta takaporttikin on. Kattojärjestöjen ulkopuolisten itsenäisten jalkapalloliittojen järjestö Conifa järjestää niin sanottuja valtiottomien kansojen mestaruuskilpailuja.

Tänä vuonna Euroopan mestaruuden vei Pohjois-Italian Padania. Se voitti finaalissa Pohjois-Kyproksen. Maailmanmestaruuskisat viime vuonna saivat jonkin verran huomiota myös Suomessa, sillä mukana oli Saamen maajoukkue, jossa pelasi kolme suomalaista. Mestaruuden vei kuitenkin isäntämaa Abhasia, joka voitti finaalissa rangaistuspotkukilpailun jälkeen Punjabin.

Seuraavat MM-kisat järjestetään ensi vuonna Lontoossa. Siellä Katalonia saattaisi olla kovakin luu.

Kirjoittaja on va. pääkirjoitustoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.