Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Unelmista sitkeydellä syntyneitä tapahtumia

Nordic Business Forum on lumoava esimerkki suomalaisesta sisusta, kirjoittaa varapäätoimittaja Inkeri Pasanen.

Helsingin Messukeskuksessa päättyi tiistaina kaksipäiväinen Nordic Business Forum, yksi Euroopan seuratuimmista liike-elämän konferensseista. Voimme olla Keski-Suomessa ylpeitä siitä, että tapahtuma sai alkunsa Jyväskylästä – ja sitä edelleen tehdään vahvasti jyväskyläläisin voimin. Tapahtuman perustajat Hans-Peter Siefen ja Jyri Lindén eivät ole juuriaan unohtaneet.

Loppuunmyyty tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta; nyt kuulijoita oli 7 500. Heidät toi paikalle intohimolla rakennettu ohjelma, josta tunnettuun tapaan vastasivat poikkeuksellisen vetovoimaiset puhujat. Brittiläinen liikemies ja miljardööri sir Richard Branson oli puhujana jo toistamiseen. Edellisinä vuosina puhujina ovat olleet esimerkiksi Arnold Schwarzenegger, Tony Hawk ja sir Alex Ferguson.

Olen kuullut ainakin puolentusinaa kertaa Jyri Lindénin kertovan, kuinka Nordic Business Forum syntyi. Silti en ole tarinaan kyllästynyt, niin lumoava esimerkki suomalaisesta sisusta se on. Siefen ja Lindén tapasivat vuonna 2007 yliopiston massaluennolla, joka ei heitä suuremmin sytyttänyt. Niinpä yrittäjähenkiset nuorukaiset alkoivat keskustella siitä, mikä heitä oikeasti kiinnosti: maailman muuttaminen innostavien puheiden avulla.

Kaverukset pistivät tuumasta toimeen; he järjestivät ensimmäisen seminaarinsa vuonna 2009. Vieraita oli 80, liput maksoivat kymmenen euroa. Puhujina toimivat järjestäjien omat kaverit.

Moni olisi heittänyt hanskat tiskiin ja etsinyt siistin sisätyön hyvällä kuukausipalkalla. Siefen ja Lindén eivät lannistuneet vaan päättivät tehdä entistäkin lujemmin töitä unelmansa eteen – luodakseen maailman parhaan puhetapahtuman.

Suuri unelma on ollut moottorina myös kahdella jyväskyläläisellä taiteilijalla, jotka ovat vieneet sitkeästi eteenpäin ajatustaan taiteen ja ihmisen henkisen kasvun yhdistävästä tapahtumasta. Kuvataiteilija Irina Noramiehen ja keramiikkataiteilija Aija-Leena Lääperin unelmasta on syntynyt Human Art & Forum veistosnäyttely ja puhetilaisuus. Yhteinen nimittäjä tapahtumakokonaisuudelle on teema ”Itsenäisestä Suomesta itsenäiseen yksilöön”. Kokonaisuus on osa Suomi 100 -ohjelmistoa.

Kai Noramiehen Löytäkää meidät -pronssiveistoksiin ja Lääperin Hengen palo -veistossarjaan voi tutustua koko lokakuun ajan kauppakeskus Forumin toisen kerroksen liiketilassa. Keskustelufoorumi, on Jyväskylän kaupungintalon valtuustosalissa ensi lauantaina.

Puhujat eivät tule maailmalta mutta osa heistä on kansainvälisestikin tunnettuja alansa asiantuntijoita, kuten kasvatustieteen tohtori Mirjam Kalland ja dosentti Arto O. Salonen. Vaikuttavana puhujana tunnetaan myös Toivakan kirkkoherra Panu Partanen.

Avaruustutkija Sini Merikallio on tapahtuman suojelija ja lupautunut omassa puheenvuorossaan puntaroimaan taiteen, avaruustutkimuksen ja eläinlääketieteen yllättäviäkin yhtäläisyyksiä.

Kirjoittaja on varapäätoimittaja.