Sähkö näyttää valtaavan tieliikenteen

Tällä viikolla tapahtui paljon, joka vaikuttaa autolla ajaviin. Volvo kertoi sähköistävänsä automallistonsa. Jo vuonna 2019 sen jokaisesta mallissa on sähkö- tai hybridimoottori. Volvo on ensimmäinen valmistaja, joka aikoo laittaa jokaiseen autoonsa sähkömoottorin päämoottoriksi tai polttomoottorin rinnalle hybridiksi.

Volvon päätös kertoo muutoksesta autoteollisuudessa ja liikenteessä. Erityisesti Euroopassa haetaan nyt ratkaisua autojen päästöjen vähentämiseen sähköistämällä liikkumista. Erilaiset hybridit ja sähköautot valtaavat varmasti markkinoita lähivuosina. Volvo perustaa myös erillisen sähköautojen merkin Polestarin Teslan kilpailijaksi.

Tähän saakka sähköautojen suosio on ollut aika pientä. Ensi vuosikymmenellä se voi lähteä Euroopassa kovaan kasvuun.

Ranskan uusi energiaministeri Nicolas Hulot sanoi torstaina, että Ranska aikoo lopettaa kokonaan bensiini- ja dieselautojen myynnin vuoteen 2040 mennessä. Linjaus on raju. Se tarkoittaa siirtymistä sähköautoihin tai muihin vaihtoehtoisiin polttoaineisiin. Japanilainen Toyota on panostanut esimerkiksi päästöttömään vetyyn.

Ranska pyrkii linjauksellaan saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset tavoitteensa. Tavoite on rankka autonvalmistajille.

Autoteollisuudessa onkin muhimassa murros, kun varsinkin dieselit ovat joutuneet keskustelun kohteeksi. Joissakin suurkaupungeissa on päätetty estää tulevaisuudessa dieselautoilla ajo.

Viime vuonna rekisteröidyistä autoista oli Länsi-Euroopassa vain 3,6 prosenttia oli sähkö- tai hybridiautoja. Luvut kertovat, että muutos on vielä hidasta. Saksa pyrkii silti siihen, että maassa olisi käytössä miljoona sähköautoa vuoteen 2020 mennessä.

Nykyiset polttomoottoriautot tulevat olemaan ensi vuosikymmenellä edelleen valtavirtaa. Sähkö- ja hybridiautot tulevat hiljalleen rinnalle, mutta muutos vaatii aikaa. Suomen kannalta oleellinen kysymys on, miten biopolttoaineita voidaan käyttää liikenteessä. Ne sopivat polttomoottoriautoihin, mutta eivät sähköautoihin. Sähköautojen lisääntymisen pitäisi kääntää huomiota sähkön tuotannon päästöihin. Tehdäänkö sähkö vähäpäästöisesti auringolla tai ydinvoimalla vai törkyisesti kivihiilellä?

Lue lisää aiheesta