Sipilän hallitus on nyt vaikeuksien jälkeen vahvoilla

Hallituksen selviytymistarina on melkoinen. Juha Sipilän (kesk.), Petteri Orpon (kok.) ja Timo Soinin hallitus on ollut kompastua matkallaan useamman kerran.

Ammattiyhdistysliikkeen protestit pakkolaeista olivat kova paikka. Sipilä uhkasi maakuntauudistuksen toteutumiseksi kokoomusta hallituksen kaatamisella. Ja nyt viikonloppuna Jussi Halla-ahon, Laura Huhtasaaren, Teuvo Hakkaraisen ja Juho Eerolan nousu perussuomalaisten johtoon vei maan hallituskriisiin.

Sipilä oli eilen jo matkalla presidentti Sauli Niinistön luo Kultarantaan jättämään hallituksensa eronpyyntöä, kun tuli tieto perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistön irtautumisesta halla-aholaistuneesta puolueesta.

Jussi Halla-ahon johtamaan puolueeseen saattaa lopulta jäädä vain 10-15 kansanedustajaa perussuomalaisten alkuperäisestä 37 edustajasta. Kyseessä on eduskuntapuolueena jo kohtuullisen pieni ja vain maahanmuuttokriittiseksi leimautunut oikeistonationalistinen puolue.

Halla-aholaisista irtautuminen voi vahvistaa hallituksen toimintakykyä. Vaikeudet ovat nyt todella hitsanneet hallituksen yhteen. Niinpä esimerkiksi Timo Soinin, Jussi Niinistön, Sampo Terhon, Jari Lindströmin, Maria Lohelan ja koko Uuden vaihtoehdon yhteistyö lienee tulevaisuudessa saumatonta. Keskusta ja kokoomus ovat paljosta velkaa soinilaisille.

Hallitus jatkaa nykyisellä ohjelmallaan ja riittävän vahvalla pohjalla. Hallituksen takana on eduskunnassa heti tästä päivästä lähtien ainakin 106 kansanedustajaa, sillä Uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmä on kooltaan aluksi 20 kansanedustajaa. Uuden vaihtoehdon kansanedustajien määrä voi tiistai-illan tietojen mukaan nousta vielä yli 23 edustajan.

Sipilä ehti lähes aloittaa keskustelut hallituspohjan laajentamisesta kristillisdemokraattien ja ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa. Nyt keskusteluja ei tarvita. Kristillisten ja RKP:n turhautuminen purkautuikin eilen napakoina lausuntoina.

Sipilän hallitus näyttää saavan johtaa loppukautensa noususuhdanteessa elävää maata. Todennäköisesti se pystyy nyt vahvalla viemään lävitse hallitusohjelmaansa kirjaamansa uudistukset. Edessä on muodollisia esteitä, mutta hallituksen sisäinen vahvuus on nyt korkealla tasolla.

Lue lisää aiheesta