Viherseiniä kyllä tutkitaan

Anu Mikkonen

Ensisijainen sisäilman laadun parantamiskeino on perusongelmien poistaminen eli remontointi. Ongelmia esiintyy kuitenkin myös vastavalmistuneissa taloissa ja aiemmin herkistyneillä ihmisillä, joita ilmansuodattimet ja viherseinät saattavat auttaa.

Sisäilmauutisten toimittaja Esko Kukkonen esitti (KSML 22.5.), että älyviherseinien puhdistustehosta ja mikrobiologisista vaikutuksista pitäisi tehdä tieteellistä tutkimusta. Olemme tästä Kukkosen kanssa samaa mieltä, ja siksi olemme Jyväskylän yliopistossa tutkineet viherseinien mikrobiologiaa jo muutaman vuoden ajan, ja Itä-Suomen yliopistossa on tutkittu viherseinien kykyä poistaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC).

Kuten Kukkonen toteaa, viherseinät puhdistavat ilmasta VOC-yhdisteitä. Testauksessa on ollut joukko relevantteja sisäilman haitta-aineita, kuten 2-etyyliheksanoli, ja työt on tehty hallituissa koe-olosuhteissa.

Tuloksemme ovat avoimia kiinnostuneille, ja niistä valmistellaan parhaillaan kansainvälistä julkaisua.

Myös opiskelijat ovat valinneet viherseinät suosikikseen; Naava-seiniä on tutkittu ympäristömikrobiologian laboratoriokurssilla jo kahtena vuonna.

Tutkittaessa asiakaskohteissa olevien seinien mikrobistoa erittäin tarkoilla DNA-monistusmenetelmillä, seinissä ei ole havaittu merkkejä Legionella-taudinaiheuttajan rikastumisesta. Kuluvan kesän aikana tutkimus jatkuu ”Sata seinää” -maisterityössä yhteistyössä amerikkalaisten kollegojen kanssa.

Tutkimuksen ja opetuksen lisäksi yksi yliopiston päätehtävistä on aktivoida alueensa elinkeinoja, ja siksi olemme eturintamassa tekemässä mikrobiologista tutkimusta myös yritystarpeisiin, kuten vedenpuhdistuksen, kalanviljelyn ja kasviseinäyrityksen tarpeisiin.

Olemme iloisia, että olemme saaneet jyväskyläläisestä Naavasta innostuneen ja tutkimustyön realiteetit tiedostavan kumppanin.

Myös muut pienimuotoisesta tutkimusyhteistyöstä kiinnostuneet yritykset voivat hakea Tekesiltä innovaatioseteliä asiantuntijapalveluihin.

Anu Mikkonen

MMT

projektitutkija

Marja Tiirola

ympäristömikrobiologian professori

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu