Lähetteet käsitellään noin vuorokaudessa

Vesa Kataja

Ilkka Pynnönen ihmettelee, miksi ortopedit eivät lue lähetteitä (KSML 26.5.). Hänen asiansa Keski-Suomen keskussairaalassa ei ole edennyt poliklinikalta saamansa tiedon mukaan sen vuoksi, että lähetettä ei ollut luettu neljän viikon aikana sen saapumisesta.

Ilkka Pynnösen asia ja tarkemmat syyt lähetteen käsittelyn viivästymiseen selviävät parhaiten ottamalla suoraan yhteyttä allekirjoittaneeseen. Lehtien palstoilla emme yksittäisen potilaan asioita käsittele. Sen sijaan haluan tuoda esiin joitakin yleisiä seikkoja lähetteisiin ja niiden käsittelyyn liittyen.

Keski-Suomen keskussairaalassa vastaanotettiin ja käsiteltiin vuonna 2016 yhteensä 97 284 lähetettä, joista 42 300 operatiivisilla aloilla. Yhtenä suurimmista vastaanottajista oli ortopedia, 5 517 lähetettä. Vastaanotamme siis joka kuukausi noin 8 000 lähetettä. Vuoden alusta tähän päivään mennessä olemme vastaanottaneet 38 104 lähetettä, joista 17 195 operatiivisille aloille. Tahti on sama kuin aikaisempina lähivuosina.

Melkoisesta lähetemäärästä huolimatta keskimääräinen lähetteen käsittelyaika K-SKS:ssa on vain yksi vuorokausi. Hoitotakuun mukaisen käsittelyajan (21 vrk) ylittää alle 1,0 % saapuneista lähetteistä. Ylitykseen on monia syitä, joista vain yksi on se, että lähetettä ei ole otettu lainkaan käsiteltäväksi.

Tämän vuoden alusta huhtikuun loppuun mennessä on ortopedia vastaanottanut Ilkka Pynnösen lähetteen lisäksi 1 727 muuta lähetettä. Keskimääräinen käsittelyaika on ollut kaksi vuorokautta, mutta 63 lähetettä (3,6 %) on ylittänyt 21 vrk:n rajan. Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että lähetettä ei olisi luettu.

Ilkka Pynnösellä on myös huoli siitä, että kukaan ei valvo lääkäreiden edesottamuksia. Lähetekäsittelyn ja hoitoon pääsyn osalta valvonta tapahtuu omassa organisaatiossamme kuukausittain ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) raportoimme kolme kertaa vuodessa. Valvira puuttuu asiaan, jos hoitotakuun tavoitteet eivät toteudu.

Pahoitteluni Ilkka Pynnöselle ja samalla niille 62 muulle, joiden lähetteiden käsittely ortopedian erikoisalalla on jostakin syystä alkuvuoden aikana kestänyt yli hoitotakuun 21 vrk:n rajan. Pyrimme tekemään parhaamme, jotta jokainen potilas pääsee hoitoon sen kiireellisyys arvioiden oikeaan aikaan.

Vesa Kataja

johtajaylilääkäri

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu