Maakunta tarvitsee naisia päättäjiksi

Kaste-Helmi Vuolle-Apiala

Uusien maakuntien aloitus näyttää viivästyvän, mutta maakuntavaalit aiotaan järjestää suunnitellun mukaisesti presidentinvaalien yhteydessä tammikuussa 2018. Uudet maakunnat tarvitsevat erityisesti naisia päättäjiksi. Syitä on monia.

Maakuntauudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakuntien vastuulle. Sote-alat ovat perinteisesti olleet hyvin naisvaltaisia. On tärkeää, että vaaleissa on ehdolla paljon naisia, jotka puolustavat ja kehittävät naisvaltaisia aloja.

Naiset ovat päättäjinä käytännönläheisiä ja ajavat usein asioita, jotka ovat lähellä kansalaisten ja perheiden arkea. Sote-uudistuksessa terveyspalvelut ovat saaneet huomiota huomattavasti enemmän kuin sosiaalipalvelut. On ensiarvoisen tärkeää, että lastensuojelun ongelmat, turvakotien vahvempi resursointi ja perhejärjestöjen asema nostetaan esille myös maakuntauudistusta valmisteltaessa. Lasten ja perheiden tukipalveluiden järjestäminen on iso osa uudistusta.

Vaikeina taloudellisina aikoina politiikka miehistyy. Hallituksessa istuu 17 ministeriä, joista vain 5 on naista. Valtaosa puoluejohtajista on niin ikään miehiä. Miehistyvä politiikka johtaa helposti päätöksiin, joissa naisia ja perheitä koskevat uudistukset eivät etene. Tästä esimerkkinä mainittakoon perhevapaauudistuksen kariutuminen hallituksen puoliväliriihessä.

Valtaosa Keski-Suomen kunnanvaltuustoista on edelleen miesvoittoisia. Keski-Suomessa naisenemmistö on vain Jyväskylän (51%) ja Multian (53%) valtuustoissa. Suurin epäsuhta sukupuolten välillä on Kyyjärven (82% miehiä) ja Pihtiputaan (78% miehiä) valtuustoissa.

Koko maakunnan yhdenvertainen kehittäminen niin alueellisesti kuin väestöryhmien kesken edellyttää tasapainoista ehdokasasettelua ja päättäjiksi niin miehiä kuin naisiakin. Puolueiden on panostettava erityisesti naisehdokkaiden nostamiseen maakuntavaaleissa, jotta tasa-arvo toteutuu myös maakunnallisissa palveluissa.

Kaste-Helmi Vuolle-Apiala

puheenjohtaja

Keski-Suomen Kokoomusnaiset ry.

Keuruu

Marjo Pakka

varapuheenjohtaja

Kokoomuksen Naisten Liitto

Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut