Miksi asuminen on niin kallista?

Paavo Lievonen

Omakotiliitto on julkaissut tietoja omakotitalojen asumiskustannuksista eri puolilla Suomea. KSML (14.3.) julkaisi pienen jutun asiasta. Siinä olleen tiedon mukaan Jyväskylässä asuminen omakotitalossa oli maan toiseksi kalleinta.

Vertailun esimerkkitalo oli 30 vuotta vanha, 120 neliön suuruinen, puurakenteinen ja sähkölämmitteinen talo omalla tuhannen neliön tontilla.

Koska minulla on juuri noiden reunaehtojen mukainen talo, kiinnostuin asiasta ja kaivoin esille vuoden 2016 laskut, joista asumiskustannukset voi tarkkaan laskea.

Jyväskylässä asumisen hinnaksi oli saatu peräti 4 300 euroa vuodessa, kun vastaavat omat menot olivat vain 2 619 euroa, siis lähes 1 700 euroa vähemmän!

Talomme rakentamisessa en tyytynyt markkinoiden tarjontaan, vaan toteutin hankkeen itse kiinnittäen huomion kokonaistaloudellisuuteen. Silti tekisin nyt monet asiat toisin. Meillä on asuinneliöitä vähän enemmän kuin 120 neliötä, mutta siinäkin on ikääntyville yli puolet liikaa.

Kun Suur-Jyväskylässä on nykyisellään paljon omakotiasumiseen erinomaisesti soveltuvaa maapohjaa, meillä on tuhannen taalan tilaisuus näyttää muulle maailmalle, että asumiskustannukset voidaan pudottaa hämmästyttävän alas.

Ikääntyvienkin asumiseen on olemassa huomattavasti nykyistä taloudellisempia vaihtoehtoja, jotka tulisi pikimmiten tiedostaa. Kaikenlainen keinottelu asumiskustannusten pitämiseksi liian korkealla on lopetettava!

Paavo Lievonen

ex-yrittäjä, eläkeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.