Onko turpeella tulevaisuutta?

Perttu Männistö

Suomi on allekirjoittanut ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämiseen tähtäävään Pariisin ilmastosopimuksen. Siinä Suomi sitoutui tavoitteeseen, jonka mukaan maapallon keskilämpötila ei saa nousta kahta astetta enempää esiteolliseen aikaan verrattuna. Jotta tähän päästäisiin globaalien kasvihuonepäästöjen tulee hallitusten välisen ilmastopaneelin (IPCC) mallien perusteella tippua tämän vuosisadan aikana nettoarvoltaan nollaan.

Hiilinielujen lisäämisen ja kulutustottumusten muutosten ohella tämä vaatii käytännössä myös sitä, että energiantuotannon kasvihuonepäästöt tulee minimoida.

Haasteena tällä hetkellä on kuitenkin se, että kasvihuonepäästöjä eniten lisääviä fossiilisia energiamuotoja tuetaan maailmanlaajuisesti sadoilla miljardeilla dollareilla vuosittain. Kansainvälisen yhteisön paine näitä tukia kohtaan kuitenkin kasvaa samaa tahtia kuin tietoisuus fossiilisten energiamuotojen roolista ilmastonmuutoksen aiheuttajana lisääntyy.

Tukien vähentäminen ja lopulta lakkauttaminen onkin valtioille yksi selkeimmistä ja tehokkaimmista ilmastoteoista ja siksi varmasti ensimmäisten ratkaisujen joukossa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Kysymme, ennakoidaanko kansainvälisen politiikan tuulet ajoissa Keski-Suomen perukoilla vai oletetaanko, että tukien osalta kaikki jatkuu niin kuin ennenkin? Turve saa Suomessa tänä vuonna 146 miljoonan euron verotuen, mikä merkittävästi tukee mahdollisuuksia sen käyttämiseen energiantuotantomuotona.

Onko Jyväskylän Energian investointipäätöksissä otettu huomioon, että tämä tuki saattaa nopeastikin loppua ja korvautua kiristyvillä rajoituksilla ja haittaveroilla? Miten silloin kävisi turpeenpolton kannattavuudelle? Tulisiko jo nyt keskittyä tulevaisuuden energiapalettiin?

Hiilivapaa Jyväskylä -kampanja onkin haastanut kaupungin uudet päättäjät selvittämään, miten turve voidaan korvata tehokkaasti uusiutuvalla energialla. Ilmastonmuutos etenee nopeasti, ja toimia uusiutuvien energiaratkaisujen edistämiseksi tarvitaan jo tänä vuonna.

Perttu Männistö

Heli Parkkonen

Ville Seppälä

Hiilivapaa Jyväskylä -kampanja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu