Miksi ortopedi ei lue lähetettä?

Ilkka Pynnönen

Soitin aamulla 17.5. keskussairaalan kirurgian poliklinikalle kysyäkseni magneettikuvaukseni tilannetta. Lähete siihen on laitettu jo viikkoja sitten työterveydestä. Kysymys on ortopedisesta kuvauksesta.

Olin hämmästyksestä shokissa, kun osastosihteeriltä kuulin, että kyllä lähetteesi on täällä, mutta lääkärit (ortopedit) eivät ole lukeneet sitä vielä. Lähetteeni on ollut lojumassa siellä nelisen viikkoa. Lain mukaan se pitäisi lukea kolmessa viikossa. Niitä vain eivät lääkärit lue.

Minusta tämä on lääkärien taholta edesvastuutonta. Se on hoidon laiminlyömistä. Olen kyllä pitänyt ortopedejä omana heimonaan, mutta tällaista en olisi uskonut. Olisi kyllä kiva tietää, miksi he eivät lue lähetteitä. Kuulostaa aivan kiusanteolta tai ylimielisyydeltä.

Syy ei ole lääkäripulassa tai lääkärien kiireessä vaan siinä, että lähetteitä ei lueta. Omalääkärit, fysioterapeutit ja muut hoitoon osallistuvat eivät voi tehdä mitään ennen magneettikuvausta, eli hoito seisoo ja tauti pahenee. Pahimmassa tapauksessa potilas kuolee tai rampautuu täydellisesti.

Paljon on ollut puhetta viime aikoina julkisen terveydenhuollon alennustilasta, mutta en olisi uskonut, että lääkärit omilla toimillaan ja laiminlyönneillään osallistuvat siihen.

Minä en varmasti ole ainoa, joka on tällaisen kohteeksi joutunut. Olin kyllä ällilkällä lyöty, kun selvisi mistä viivästys johtuu.

On paljon potilaita, jotka eivät kysele asioidensa edistymistä tervey­denhuollon viidakossa. He vain odottavat ja odottavat ja toivovat, että ehkä huomenna tulee se kirje, jossa kerrotaan, että kolmen viikon päästä pääsette toimenpiteeseen. Kirje viipyykin siitä syystä, että lääkäri ei ole lukenut lähetettä. Lääkäri ei ole välittänyt potilaasta.

En minäkään olisi kysellyt, jos eivät muut hoitooni osallistuvat, asiansa todesta ottavat, olisi kyselleet toimenpiteeni aikataulusta.

Miksi tällainen on mahdollista? Eikö kukaan valvo enää julkisessa terveydenhuollossa lääkärien edesottamuksia? Tekisi mieli sanoa, että juuri ortopedien. Odottelevatko kultamunia tulevalta sotelta, ja ovat heittäneet jo pyyhkeen kehään?

Voi luoja, minäkin olen pian vanhus. Millaista tuleekaan elämä olemaan hieman honkkelina vanhuksena, kun työelämässä olevana jo on tämmöistä, jota on vaikea ymmärtää. Millaista tulee olemaan hoitoni?

Tulevat vanhukset, kavahtakaa nyt jo! Vaatikaa! Toivokaa parasta, ei kai muukaan auta.

Ilkka Pynnönen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu