Hyöty ja huvi yhdistyvät tietokonepeleissä

Oskari Lahtinen

Moni vanhempi valittaa usein lastensa liiallisesta elektroniikan käytöstä.

Olisiko tilanne sama, jos nuorten tiedettäisiin tekevän oikeasti hyödyllisiä asioita kaiken turhanpäiväisten pelien ja sosiaalisen median liiallisen kulutuksen sijaan?

Entä voisiko huvin ja hyödyn yhdistää esimerkiksi sijaintiin perustuviin pelein?

Pelikonsoleita on hankalampaa käyttää ainakaan puhtaasti hyödyllisesti, mutta tietokoneet ja alati kaikkien ikäluokkien keskuudessa yleistyvät älypuhelimet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaiseen hyödylliseen puuhaan, johon nuoren ylipursuavaa energiaa ja ylimääräistä aikaa voisi käyttää hyödyksi.

Nuori voisi hyvin esimerkiksi harjoitella tulevaan kokeeseen kavereidensa kanssa sosiaalisen median välityksellä kysellen keskeisiä asioita koealueesta tai pelaten koealueeseen sopivaa tietovisaa.

Monenlaisia pelejä voi käyttää muun muassa muistin, reaktioajan ja strategioiden kehittämiseen.

Myös esimerkiksi sijaintipohjaiset mobiilipelit, jotka kannustavat lähtemään lenkille kodin ulkopuolelle kuten hitiksi viime kesänä noussut Pokémon GO, ovat hyvä esimerkki hyödyn ja huvin yhdistämisestä elektroniikan avulla.

Kaiken ei kuitenkaan aina tarvitse olla hyödyllistä ja yhteiskuntaa auttavaa.

Moni nuori tarvitsee silloin tällöin vain hetken tauon rankoista koulutöistä eikä halua silloin häirittävän itseään yhteiskunnan tai oman hyvän edistämisellä.

Silloin nuori haluaa vain pitää hauskaa tai laiskotella.

Tämä heille sallittakoon välillä, onhan murrosikä suurta muutosten aikaa ja monella nuorella on usein luontainen tarve välillä rikkoa rajoja.

Toisaalta, jos osa vanhemmista ei aktiivisesti kannata nuorten elektroniikan käytön kontrollointia, joudutaan tilanteeseen jossa joissain perheissä heidät pakotetaan aina hyötykäyttöön ja toisessa elektroniikan käyttö pysyy nykyisessä tilassaan.

Ehkä tulevaisuus tuo tullessaan jotakin apua tämän kaltaisiin ongelmiin.

Oskari Lahtinen

Petäjäveden yläkoulu, 8B

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.