Valittajan oikeus ja vastuu

Yrjö Jaatinen

Tässä demokraattisessa satavuotiaassa tasavallassa on hyvä olla ja asua.

Jokainen kansalainen saa halutessaan esittää mielipiteensä, vaatia ja vastustaa. Käytännössä ehkä eniten vaaditaan uudistuksia ja samalla vastustetaan muutoksia.

Muutosvastarinta lienee inhimillinen, ihmiseen jo luomisvaiheessa istutettu ominaisuus. Totutusta tuntemattomaan tulevaisuuteen siirtyminen koetaan pimeyteen hyppäämisenä, siinä löytyy syy myös moniin valituksiin, perusteltuihin ja myös vähemmän harkittuihin. Syntyy ajatus valittajien vastuusta. Onko sitä?

Runsaita valitusten kohteita lienevät kaavoitukset ja rakentaminen. Liikenneväylän rakentaminen suunniteltuun kohtaan ei kerta kaikkiaan sovi. Sellaista teollisuutta ei sille alueelle saa sijoittaa.

Rakentaminen pilaa kulttuurimiljöön. Rakennus häätää harvinaisen koppakuoriaisen tai liito-oravan, jne. Tulemme valittamaan tästä virheellisestä suunnitelmasta tarvittaessa kaikissa oikeusasteissa. Prosessi saattaa hyvinkin kestää muutamia vuosia.

Jos valittajat riidan voittavat, todettaneen, että he olivat oikealla ja hyvällä asialla. Mutta jos he lopulta häviävät, mikä on heidän vastuunsa?

Suunnitteluvaiheessa on ehkä järjestetty jo parit kutsukilpailut arvostetuille suunnitteluelimille ja lunastettu työt.

Teollinen tai kaupan alan yritys ehtii luopua koko hankkeesta ja muuttaa muille maille vierahille. Toteavat menettäneensä etulyöntiasemansa.

Hävitty valituskierros on voinut lukemattomin tavoin aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Jo rakentamisen hintojen kallistuminen on saattanut tehdä hankkeen kannattamattomaksi.

Jos valittajien tarkoitus kaatuu hyvinkin selvästi, olisiko yhteiskunnallamme tai hankkeen alullepanijoilla mahdollisuus laskuttaa vahinkojen aiheuttajilta kokonais- tai osakorvausta?

Rajan veto voi olla vaikeaa, mutta onhan meillä oikeudenmukainen oikeuslaitos. Tarttis vain tehdä jotain lainsäädännässä.

Yrjö Jaatinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.