Omistusten läpinäkyvyys pitää taata

Timo Harakka,

Toimi Kankaanniemi (ps.) valitteli Keskisuomalaisessa (23.5.), että ”hallintarekisteristä esitetään vääriä väitteitä”. Olemme tästä samaa mieltä ja oikaisemme Kankaanniemen erheitä.

Eduskunta laajensi 17.5. hallintarekisterien käyttömahdollisuuksia hyväksyessään hallituspuolueiden äänin EU:n arvopaperimarkkina-asetukseen pohjautuvat lakimuutokset. Laaja vastustus johtui siitä, ettei hallitus puuttunut samalla riittävästi hallintarekisterien aiheuttamiin ongelmiin: veronkiertoon ja muihin talousrikoksiin.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnalle tehdyn selvityksen mukaan piilottelu hallintarekisterien takana on jo nykyisellään aiheuttanut Suomelle satojen miljoonien eurojen vuotuiset veromenetykset. Piensijoittajille vahinkoa aiheuttavat hallintarekisterien suojissa tehtävät laittomat sisäpiirikaupat.

Hallituksella olisi ollut lakiesityksen antamisen jälkeen yli vuosi aikaa ratkaista ongelmat. Viime metreillä se kehitti ponnen muodossa esityksen piilottelijoiden osingoista perittävästä verosta.

Tällainen rangaistusvero ei estäisi veronkiertoa, sillä se ei takaa viranomaisille tietoa osakkeiden myyntivoitoista ja sitä olisi helppo kiertää. Rangaistusverolla ei edes pyrittäisi takaamaan osakastietojen julkisuutta.

Toisin kuin Kankaanniemi väittää, automaattinen verotietojenvaihto ei takaa viranomaisille riittäviä tietoja veronkierron torjuntaan. Syyt käyvät ilmi viranomaisten lakiluonnoksesta antamista lausunnoista.

SDP on esittänyt ratkaisuja ongelmiin. Suomeen tulisi saada lait, joilla sekä viranomaiset että yleisö saisivat tietoonsa kaikki pörssiomistukset.

Vaatimus on kohtuullinen. EU:ssa hyväksyttiin huhtikuussa osakkaiden oikeuksia koskeva direktiivi, joka takaa pörssiyhtiöille oikeuden tunnistaa kaikki osakkaansa – myös hallintarekisterien takaa. Nykytekniikka mahdollistaisi vastaavien tietojen saamisen myös viranomaisille ja julkiseen rekisteriin ilman tarpeettomia kuluja.

Hallitus on asettunut neliraajajarrutukseen, kun muu Eurooppa kulkee kohti avoimuutta. Suomen etu olisi pyrkiä kehityksen eturintamaan.

Timo Harakka,

kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava

Lauri Finér

veropoliittinen asiantuntija

SDP:n eduskuntaryhmä

Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.