Valinnanvapaus on hyvä renki, ei isäntä

Touko Aalto

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla on käyty keskustelua sote-uudistuksen valinnanvapaudesta (KSML 16.5.) ja kritisoitu kantaani hallituksen esittämään valinnanvapausmalliin. Oppositiopuolueiden kannat selvästi kiinnostavat, mikä on ilahduttavaa huomata.

Rakenteellisia uudistuksia, joista sote-uudistus on suurin, tarvitaan. Vihreät on sitoutunut sote-uudistuksen läpiviemiseen, kunhan hallitus sitoutuu uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteuttamiseen: kustannusten kasvun hillitsemiseen, terveyserojen kaventamiseen ja saumattomien hoitoketjujen turvaamiseen.

Hallituksen nyt esittämä valinnanvapausmalli kuitenkin iskee voimakkaasti näitä alkuperäisiä tavoitteita korville. Ei ole olemassa minkäänlaisia takeita siitä, että se hillitsisi kustannuksia – päinvastoin. Kertarysäyksellä toteutettava valinnanvapaus ei ratkaise ongelmia, vaan rikkoo toimivia rakenteita.

Vihreiden mielestä valinnanvapaus tulisi irrottaa sote- ja maakuntauudistuksesta. Kun uudistus on toteutettu, voitaisiin pohtia, miten valinnanvapautta edistettäisiin. Nyt järjestys on nurinkurinen: palveluita uudistetaan valinnanvapauden, ei palveluiden saatavuuden tai tasavertaisuuden ehdoilla.

Vihreiden mielestä ensin tulisi taata saumattomat hoitoketjut ja yhdistää sitten palveluiden rahoitus. Maakunnille annettaisiin verotusoikeus ja lopuksi edistettäisiin asiakkaan valinnanvapautta ja monipuolistettaisiin markkinoita ilman pakkoyhtiöittämistä.

Valinnanvapautta sinänsä Vihreät ei siis vastusta. Mielestämme sen kanssa ei kuitenkaan pitäisi edetä takapuoli edellä puuhun, vaan edetä soten suhteen kansanterveys, ei markkinat edellä.

On myös nurinkurista, että hallitus antaa 100 miljoonaa euroa valinnanvapauden maakuntapilotteihin vaikka maakuntia ei ole edes perustettu eikä valinnanvapauslainsäädäntöä annettu. Nyt voimavarat täytyisi käyttää maakuntahallinnon pystyttämiseen ja järjestelmän rakentamiseen kokonaisuutena. Resursseista on huutava pula. Olen vienyt Keski-Suomen viestin riittämättömistä resursseista hallituksen tietoon ja toivon, että hallitus myöntää uudistuksen valmisteluun tarvittavat eurot. Kiireellä ja riittämättömillä voimavaroilla on vaikea rakentaa mitään hyvää ja kestävää.

Touko Aalto

kansanedustaja,

parlamentaarisen sote-uudistuksen seurantaryhmän jäsen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.