Palkat julki - se tieto auttoi työ- elämässä

Juha Nikulainen

Viime aikoina on vaadittu palkkojen julkistamista. Yksi yritys on toteuttanutkin sen ja saanut huomiota, pääasiassa positiivista.

Kerrotaan, että kyseessä on ensimmäinen toteutus Suomessa. Eipä ole!

Aloitin opettajanurani syksyllä 1968 Vantaan yhteiskoulussa. Kuukauden päästä kiinnitti rehtori opettajainhuoneen ilmoitustaululle paperin, jossa näkyi kaikkien lähes puolensadan opettajan bruttopalkat.

Kenenkään en kuullut moittivan toimenpidettä. Kaikkia ne kuitenkin kiinnostivat.

Minussa herätti lievää kateutta se, että keski-iän ylittäneen äidinkielen opettajan palkka oli kaksi ja puolikertainen minun liksaani verrattuna. Sitten mietin tarkemmin.

Isoista tuloista meni suhteellisesti enemmän veroja, joten nettopalkoissa ero oli pienempi. Äidinkielen opettajalla oli pienempi opetusvelvollisuus eli hän sai pienemmästä tuntimäärästä täyden peruspalkan korvauksena siitä, että joutui korjaamaan kasapäin surkealla käsialalla sepustettuja, nälkävuottakin pitempiä aineita. Palkkaa nosti se, että oli otettava myös heikommin palkattuja ylitunteja, joskus paljonkin.

Äikänope oli filosofian kandidaatti, minä vasta ylioppilas, koska viimeiset tutkinnot vasta odottelivat suorittamista. Vuodenvaihteessa sain kandinpaperit, mikä nosti palkkaa hiukan.

Lisää nousua tuli suoritettuani parin vuoden päästä opetusharjoittelun, jonka jälkeen olin muodollisesti pätevä virkaan. Samalla alkoivat erilaiset kokemuslisät juosta.

”Vanhuksella” olivat kaikki jo koossa, minkä vuoksi hänen tulonsa olivat paljon nuoruusaikaisiaan suuremmat. Kasvoivat ne minullakin.

Uskon, että tulojen rutiininomainen julkistaminen olisi kaikkien työntekijöiden kannalta hyvä asia, kunhan riittävän selkeästi kerrottaisiin, mistä erot johtuvat.

Saattaisivat vääristymätkin oieta.

Juha Nikulainen

Mänttä-Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu