Kouluruoka sille kuuluvaan kunniaan

Kiia Ruuhilahti

Monelle on tuttua varmasti se, että huomaa kouluruokalaan astuessaan listalla olevan juuri sitä ruokaa, jota eniten vihaa. Tällöin monen mielessä ajatus omista eväistä saattaa kuulostaa houkuttelevalta, mutta kun suomalaista kouluruokaa miettii ajatuksen kanssa, on se oikeastaan todella hyvä asia.

Suomalaisen kouluruuan on todettu vaikuttavan positiivisesti oppimiseen. Kouluruokamme on sekä monipuolista että ilmaista kaikille oppilaille. Tämä on etuoikeus, jota monissa muissa maissa ei ole. Kouluruokailu on monessa maassa joko maksullista tai sitä ei ole ollenkaan.

Esimerkiksi Amerikan joissakin osavaltioissa yhdestä ruoka-annoksesta saa maksaa jopa reilut kuusi euroa. Tälläkään rahasummalla ei mitään kovin ravitsevaa saa, eivätkä oppilaiden omat eväät yleensä tarjoa mitään parempaa. Tämä onkin osasyy siihen, että jopa kolmasosa amerikkalaisista lapsista on ylipainoisia.

Joidenkin mielestä omat eväät olisivat varmasti kutsuva ajatus, mutta kuinka monen eväät olisivat loppujen lopuksi yhtä ravitsevia kuin koulun tarjoama lounas?

Vaikkei kaikesta ruuasta voi tykätä, pitäisi meidän kuitenkin olla ylpeitä mahdollisuudestamme ilmaiseen kouluruokaan.

Kiia Ruuhilahti

Mankolan yhtenäiskoulu 8.lk

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu