Risen suunnitelmien tiellä on vielä monta mutkaa

Antero Pohjonen

Aiheellinen kysymys avovankila-asiassa: Onkohan Risessä otettu mitenkään huomioon, kuinka paljon tuhlataan valtion budjettirahoja, kun vankilapiirustuksia tehdään toistamiseen? Ensin Haapamäelle aikoinaan ja nyt mahdollisesti Jyväskylään.

Kuka kantaa turhan työn vastuut ja korvausvastuut ainakin kunnalle valmistelusta ja kunnallistekniikan tuottamisesta täysimääräisenä? Asian pitäisi herättää Valtiontalouden tarkastusvirastokin, sillä miljoonat eivät kasva puissa. Entä kenen luvalla ennakoidun arkkitehtityön korvaukset vielä keskeneräisessä valitusasiassa maksetaan?

Tiedossa on, on että oikeusministeri on itse allekirjoittanut Risen lähivuosien strategia /investointipaperin, tuskin hän heti kiirehtii peruuttamaan tai muuttamaan kantojaan. Mutta innostuisiko eduskunnan oikeusasiamies informaatioista kaavan alkuasetelmista ja asukkaiden oikeuksista tulla kuulluksi ja saada osallistua kaavavalmisteluun alusta alkaen? Tietoja on piiloteltu ja osallistumisoikeutta rikottu mahdollisimman pitkään.

Jyväskylän valtuuston Rise-kaavan käsittelystä 27.3. ilmeni, että suurimmat valtuustoryhmät olivat selkeästi sopineet yhteisestä äänestyskäyttäytymisestä keskenään. Mutta lupa oli myös yksilökohtaiseen äänestyskäyttäytymiseen. Hyvän ja vakavan asian puolustus on kaiketi vielä sallittua valtuustossakin – vaikka ylimielisyys ja pilkkahenki tuli esille enemmistön puheenvuoroista.

Mistä kertoo Laukaan kunnan hiljaisuus? Se on arvoitus, joka aikanaan putkahtaa esille – mutta minkä tasoisena palkkiokompensaationa Laukaalle? Sen tietenkin Keski- Suomen kansanedustajat ja Keski- Suomen liitto yhdessä hoitelevat finaaliin.

Laukaa palkittaneen vankilavuosista, vaikka laitos olisi kuulunut ja alun perin oli tarkoitettu Haapamäelle. Edesmenneen Mauno Koiviston pääministerikaudella hallituksen iltakoulu yksimielisesti esitti eduskunnalle vankilaa Haapamäelle valtion kompensaation mukaan.

Entä vankien mielipiteet siitä, miten he karsastavat uusia siirtosuunnitelmia? Annetaanko niiden jäädä huomiotta?

Ei voi olla tätä päivää, että vankilanjohto ei huomioisi noiden ongelmien olemassa oloa. Onko niihin suhtauduttu vakavasti? Siirtohan on ollut alusta alkaen vain vankilanjohdon silmissä siintänyt unelma – siitähän juuri kertovat salaiset muuttovalmistelutkin. Muu on jäänyt sivurooliin.

Vankilan johto antaa ymmärtää, että asiaa viedään edelleen eteenpäin pakkohengessä: Valittaa saa, mutta meillehän ette voi mitään, kuului viesti kahden johtajan haastatteluista (KSML 11.5.). Kerrottiinpa vielä ” asian olevan niin selvä, ettei mitään uusia varajärjestelmiä tarvita. Täytyisi muistaa, että mikään ei ole niin varma kuin epävarma.

Kuriositeettina voi pitää pääjohtajan innostusta pantainfoon, vai oliko se epäaitoa säästöihin perustuvaa propagandamaista kriminaalipolitiikkaa? Mielestäni pannat kuuluvat susien ja karhujen tutkimustyöhön. Ihmisellä ne ovat epäinhimillisiä ja paluuta menneeseen ikään kuin nykyvankilaan kevennettynä Rannanjärvi-kahlemallina.

Antero Pohjonen

kaupunginvaltuutettu

(Haapamäki kylä jos mikä -ryhmä)

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu