Mihin jäi se edun- valvonta, EETU ry?

Kauko Tuupainen

Poliittisten puolueiden ”yhteistyökumppaneina” toimivat eläkeläisjärjestöt (Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto ry, Kansallinen Senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet rf.) perustivat 20.5.2006 Eläkeläisliittojen etujärjestön EETU ry:n.

EETU ry:n pitäisi edustaa yli 260 000 eläkeläistä. Yhdistys väittää, että sillä on toimivat ja vahvat suhteet niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin ja että se vahvistaa eläkkeensaajien edunvalvontaa toimiessaan jäsenjärjestöjensä yhteistyöelimenä. Kysyn silti, julkisesti: Mitä hyötyä EETU ry:stä on eläkeläisille?

Vaalikaudella 2011–2015 otin eduskunnassa usein esille eläkeläisten ”kirosanan”, taitetun indeksin ja sen mahdollisen poistamisen. Silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) vastasi aina, ettei se ole mahdollista ennen kuin asiaan on perinpohjaisesti tutustuttu.

Risikon ministeriö asettikin 22.12.2011 työryhmän arvioimaan työeläkeindeksijärjestelmän mahdollisia muutostarpeita. Työryhmän loppuraportti valmistui 9.1.2013. EETU ry:tä edustivat järjestöpuheenjohtajat Matti Hellsten ja Jouni Mykkänen

Yli vuoden pohdiskelun jälkeen työryhmä totesi, ettei se esitä nykyiseen työeläkkeiden tarkistusmenettelyyn muutoksia. Tähän eivät EETU ry:n edustajat tyytyneet vaan eriävässä mielipiteessään esittivät, että eläkkeiden tarkistuksessa siirrytään indeksiin, jossa palkkatason muutoksen paino on 30% ja hintatason nousun paino 70% ja että indeksitarkistus tehdään kahdesti vuodessa kuten vuosina 1977–1984.

Tähän EETU ry:n edustajien esitykset hyytyivätkin. Miksi yhdistys ei ottanut yhteyttä puolueisiin, kun valiokunnassa käsiteltiin Suomen Senioriliike – arvokkaan vanhenemisen puolesta ry:n puheenjohtajan Kimmo Kiljusen alullepanemaa kansalaisaloitetta taitetusta indeksistä? Mihin unohtuivat yhdistyksen yhteiskunnalliset suhteet tai väite eläkkeensaajien edunvalvonnan vahvistamisesta?

Kauko Tuupainen

eläkeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.