Suomeen tulee saada pikaisesti tiedustelulaki

Jani Kokko

Sisäministeriön, puolustusministeriön ja oikeusministeriön työryhmät ovat luovuttaneet mietintönsä tiedustelulainsäädännön luomiseksi. Hallituksen pyrkimyksenä on saattaa tiedustelun mahdollistavat lait voimaan nopeutetussa säätämisjärjestyksessä. Tämä on erittäin kannatettavaa.

Suomessa viranomaisilla ei ole mahdollisuuksia tehokkaaseen tiedusteluun koti- ja ulkomaisen terrorismin sekä ääriliikkeiden toiminnan estämiseksi.

Turvallisuustilanteen muutos Suomen lähialueilla ja laajemmin Euroopassa sekä lisääntyneet kyberhyökkäykset ovat heikentäneet Suomen ja suomalaisten turvallisuutta. Näihin uhkiin vastaaminen edellyttää kunnollista tiedustelua ja koordinoitua viranomaistoimintaa.

Nykyisin uhkana eivät ole pelkästään yksittäiset henkilöt tai ryhmittymät vaan valtiolliset toimijat ovat muodostaneet turvallisuusuhan erityisesti kyberympäristössä.

Tällaista vaikuttamista on viime aikoina nähty esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä. Valtiollisten toimijoiden toteuttamia kyberhyökkäyksiä voidaan käyttää poliittisen ja taloudellisen painostuksen välineinä perinteisten sotilaallisten voimakeinojen ohella.

Kattavalla tiedustelulla varmistettaisiin valtion ylimmän johdon päätöksenteon perustuminen oikeaan, ajantasaiseen ja luotettavaan tietoon sekä mahdollistettaisiin viranomaisten kyky uhkien tehokkaaseen torjumiseen.

Perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen pystytään huomioimaan tiedustelulainsäädännön toteuttamisessa keskittämällä valvonta parlamentaarisiin käsiin.

Vahvana demokratiana ja kansalaisyhteiskuntana Suomella on mahdollisuus luoda sellainen tiedustelulainsäädäntö, joka yhtäaikaisesti turvaa kansalaisten yksityisyyden suojan ja sekä perusoikeudet että kansallisen turvallisuuden.

On myös hyvä huomioida, että kansalaiset antavat jo nyt etukorttien ja sosiaalisen median kautta itsestään paljon tietoa luoja ties minne. Joten tässä suhteessa perustelut siitä, miten uusi tiedustelulaki heikentäisi kansalaisten yksityisyydensuojaa, ei ole uskottava.

Kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi suunnattu lakiuudistus tarvitsee myös opposition tuen, mikäli laki halutaan saattaa voimaan nopeasti.

Vain 33 kansanedustajaa riittää hidastamaan ja pahimmillaan estämään jo nyt turvallisuuden näkökulmasta auttamattomasti myöhässä olevan lakihankkeen.

Ainakin vasemmistoliitto on jo asettunut siilipuolustukseen, mutta toivon ainakin, ettei pääoppositiopuolue SDP ryhdy populistiksi kansalaisten turvallisuudella ja tee tästä hallitus–oppositio-asetelmaa.

Siviili- ja sotilasviranomaiset ovat onnistuneet estämään Euroopassa useita iskuja tehokkaan tiedustelun ansiosta. Näiden onnistumisten yksityiskohdat ovat luonnollisesti salaisia.

Toivottavasti Suomessa ei kansalaisten hyvinvointia aseteta alttiiksi poliittiselle pelille. On parasta toimia ennen kuin Suomessa tapahtuu jotain vastaavaa kuin Oslossa, Brysselissä, Pariisissa tai Tukholmassa.

Jani Kokko

tohtorikoulutettava, Jyväskylän yliopisto

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu