Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näpit irti ralleista, vihreät!

MM-ralli, tuttavallisemmin Suurajot, ovat olleet osa Jyväskylää ja Keski-Suomea vuodesta 1951 alkaen. Alvar Aallon ja yliopiston ohella heinä-elokuussa järjestetty ralli on se, mistä Jyväskylä meillä ja maailmalla tunnetaan.

Tapahtuma on myös kasvattanut meille rallin supertähtiä, kuten Kankkusen, Mäkisen, Hirvosen ja Rovanperät.

Rallit eivät ole taloudellisestikaan vähäpätöinen tapahtuma. Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan Neste Ralli tuo yhden viikonlopun aikana 14,7 miljoonaa euroa tuloja Jyväskylään ja Keski-Suomeen ja tapahtuma kasvaa edelleen.

Rallin järjestäjä yksin investoi noin miljoona euroa tapahtumaan, joka raha jää Jyväskylään.

Näihin summiin verrattuna kaupungin investointi ralliin n. 300000 euroa on hyvin kannattava.

Rallitapahtuma tarjoaa työtä lukemattomille yrittäjille ja noin 5 000 vapaaehtoiselle.

Lähes 95 prosenttia vuonna 2013 haastatelluista vapaaehtoisorganisaatioista ilmoitti rallin olevan heille erittäin tärkeä tulonlähde.

Rallin lopettaminen vaikuttaisi myös monen pienen urheiluseuran talouteen tyrmäävästi. Myös tämän takia Jyväskylän ja maakunnan päättäjät ovat perinteisesti halunneet pitää tapahtuman Keski-Suomessa.

Tätä taustaa vasten luin kohtuullisen huolestuneena Neste Rallia koskevan jutun tuoreimmasta Vauhdin Maailmasta.

Jutussa esille oli nostettu erityisesti kuntavaalien ääniharavaksi nousseen joensuulaislähtöisen Touko Aallon blogikirjoitukset, joissa hän kuvasi ralleja Jyväskylälle imagotahraksi.

Vastavalmistuneen Jyväskylän urheilukaupunki-imagotutkimuksen mukaan Jyväskylä tunnetaan nimenomaan koulutuksen ohella rallista ja jääkiekosta.

Haastattelussa Aalto toteaa, ettei pidä siitä, että kansainvälinen rallisirkus saapuu kaupunkiin ja kaupunki maksaa viulut.

Kaikilla taloudellisilla mittareilla laskettuna Jyväskylä ja Keski-Suomi ovat kyllä vahvasti saamapuolella.

Kaikki tämä tieto on päättäjille saatavilla ja sen ohittaminen vain siksi, ettei pidä rallista, on vastuutonta.

Jyväskylän ja rallin oikeuksista ja järjestämisestä vastaavan AKK Sports Oy:n yhteistyösopimus kattaa enää tämän vuoden.

Se siis tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Jyväskylän panostus ja tahtotila rallin pitämiseksi täällä tulee uuden valtuuston käsiteltäväksi.

Kuskin paikalla tässä päätöksessä ovat nyt isointa valtaa käyttävät vihreät.

Meidän urheilun ja rallin ystävien aika on nyt valvoa, että ralli säilyy Jyväskylässä jatkossakin. Muun muassa Lahti on ilmaissut valmiutensa järjestää Suomen MM-rallin, jos se ei meille kelpaa.

Vedotaan siis yhdessä vihreisiin, että he pitävät nyt näppinsä erossa yhdestä Jyväskylän ja Keski-Suomen lippulaivoista.

Sinuhe Wallinheimo

kansanedustaja (kok.)

Jyväskylä