Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP lähtee paalupaikalta, haastajat hakevat voittoa

Kuntavaalit ovat jo kolmen viikon päästä sunnuntaina. Vaalitaistelu ei ole vielä virinnyt täysille kierroksille. Ennakkosuosikkina vaaleihin käyvät sosiaalidemokraatit, jotka olivat maan suurin kuntapuolue myös viime kuntavaaleissa. Oppositioasema saattaa nostattaa prosenttiyksikön tai kaksi SDP:n kannatuslukuja.

Vaalien valtakunnallinenkaan asetelma on silti kaikkea muuta kuin selvä. Mielipidetiedustelujen perusteella myös keskustalla ja kokoomuksella on mahdollisuus onnistuessaan olla suurin kuntapuolue.

Mielipidetiedustelujen ohella kuntavaalien lopputulosta voi ennustaa myös ehdokasasettelun kautta. Runsas ehdokasmäärä tuottaa enemmän ääniä kuin lyhyt lista. Kaikkien suurien puolueiden ehdokasmäärät ovat jo kolmatta kertaa laskusuunnassa. Tämä on osin luonnollista, sillä myös kuntien määrä on laskenut. Osin ehdokasmäärän lasku paljastaa myös sen, että puolueet eivät enää monissa kunnissa ole saaneet koko ehdokaslistaa täyteen.

Eniten kuntavaaliehdokkaita on edelleen keskustalla. Näissä vaaleissa keskusta sai lähes 8 000 ehdokasta. SDP on kakkosena 6 000 ehdokkaalla, ja kokoomus on kolmantena muutama sata ehdokasta vähemmällä määrällä.

2 000–3 000 ehdokkaan välillä on kolme puoluetta: vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja vihreät. Perussuomalaisille ehdokasmäärä ennustaa vaalitappiota. Vihreiden ehdokasmäärä on muista puolueista poiketen noussut neljissä viimeisissä vaaleissa. Vihreät taistelevat Helsingin suurimman puolueen asemasta kokoomuksen kanssa ja saattavat sen jopa voittaa. Myös kristilliset ovat onnistuneet nostamaan ehdokasmääräänsä.

Vihreät etenevät vasemmistoliberaalien äänin. Konservatiivien äänet keskittyvät kristillisille ja perussuomalaisille. Konservatiiveilla on merkittävä osuus myös keskustan ja kokoomuksen kannattajakunnassa.

Keski-Suomen vaaliasetelmista saamme lisää tietoa, kun Keskisuomalaisen maaliskuun lopulla tehtävän puoluekannatustutkimuksen tulokset valmistuvat. KSML-kysely kertoo puoluekannatuksen koko maakunnassa ja Jyväskylässä.

Jyväskylän vaalitaistelusta tulee mielenkiintoinen. Kolme suurta puoluetta – SDP, keskusta ja kokoomus – hakevat vaalivoittoa. Jokaisella on hyvä ehdokaslista. SDP on valtapuolue, mutta kokoomus sai koottua eniten ehdokkaita. Määrälliset erot ovat niin pieniä, että niiden perusteella tulosta ei voi ennustaa. Keskusta hakee voimakkaasti läpimurtoa.

Tällä vaalikaudella Jyväskylän asioiden hoito on sujunut. Politiikkaa on tehty hyvässä yhteishengessä. Kaupungin talous on saatu kuntoon, ja päätöksenteon halvaannuttavilta riidoilta on vältytty. Timo Koivisto on kaupunginjohtajana saanut nauttia tuloksista.

Viime vaalien jälkeen arvuuteltiin, kuinka vallan antaminen rauhoittaisi nuoren kapinallisen. SDP:n Riitta Mäkinen vastusti sosiaalipuolen puheenjohtajana leikkauksia. Se toi vaalikannatusta.

Vaalien jälkeen hänelle tarjottiin valtaa. Ja se toimi. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana Mäkinen on ollut asioihin keskittynyt ja näkymätön. Nyt kehutaan, että politiikka ei enää sotke asioiden hoitoa. Punaisesta Riitasta tuli maltti-Mäkinen.

Lauri Ihalainen luopuu kansanedustajuudesta seuraavissa vaaleissa eikä Susanna Huovisen jatkohaluista tiedetä. Tilaa saattaisi olla naiselle eli Mäkiselle – tai sitten miehelle eli Ahti Ruoppilalle.

SDP:n listoilla myös Pentti Mäkinen on kokenut vaikuttaja. Mielenkiintoista on nähdä, miten työväenyhdistyksen taustamies Kimmo Ojala kerää ääniä.

Keskustan kärkeä ovat todennäköisesti kansanedustajat Mauri Pekkarinen ja Aila Paloniemi. Tuulia Kuntsi, Joonas Könttä, Johanna Karjula, Petri Neittaanmäki ja Jari Colliander on mainittava.

Perussuomalaisten ykköstykki on Toimi Kankaanniemi. Tapani Mäki on vastuuntuntoinen kaupunginhallituksen jäsen. Nouseva nimi voi olla entinen demari ja monen asian aktiivi, asianajaja Olli Santanen. Mauno Vanhalan olettaisi olevan vahvoilla.

Kokoomuksessa on isä–poika-yritystä. Hannu Wallinheimo pyrkii, samoin kuin poikansa Sinuhe Wallinheimo. Sinuhen mainokset tekee vielä seuraavasta sukupolvesta poika Julius.

Marjo Pakka ja Caius Forsberg ovat kokoomuksen nousevia nimiä, samoin Juha Suonperä. Kokoomuksessa onkin tilaa ikinuoren Jaakko Selinin ohella, kun konkari Pauli Partanen ei enää jatka.

Kristillisissä Marika Visakorpi on tehnyt pitkän työn ja vasemmistoliitossa Eila Tiainen. Vihreissä vasenlaitaisen Touko Aallon ohella vahvoja ovat maltillisemmat Tuija Mäkinen ja Meri Lumela. Lumelaa kehuvat myös naapuripuolueiden poliitikot.

Vaalipäivä tuo varmasti yllätyksiä. Ennakkosuosikkeja voi hyytyä esimerkiksi passiivisen vaalikampanjan takia. Ja aktiivisia haastajia nousta. Näin vaaleissa usein käy.

Kirjoittaja on päätoimittaja.