Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Rintamakarkuruutta ei tule tuomita

Henri Heinonen

Olen havainnut viime aikoina tavallista enemmän sivareihin, pasifisteihin, reservinkieltäytyjiin ja rintamakarkureihin kohdistuvaa vihapuhetta. On puhuttu, että sivarit ovat ”sotatilanteessa joko tykinruokaa tai miinanpolkijoita”.

On puhuttu, että sivarit ovat ”yhteiskunnan loisia”. Tilannetta ei helpota ministeritasolta tullut viesti, jonka mukaan ”reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”.

Suuri yleisö tuntuu suhtautuvan melko välinpitämättömästi tällaiseen puheeseen, joka moneen muuhun vähemmistöön kohdistettuna kyllä nostaisi ihmiset barrikadeille. Rasismia vastaan marssitaan kulkueissa, mutta sivarit saavat ilmeisesti jatkossakin polkea miinoja?

Erityisen huolestuttavaa on, että keskuudessamme liikkuu todennäköisesti suuri joukko ihmisiä, jotka ovat valmiita vaikkapa teloittamaan sivarin/ rintamakarkurin/ pasifistin, jos käsky käy ylemmältä taholta tai jos oman ideologian suojelu sitä tuntuu vaativan.

Minusta tällaiset ”noudatin vain käskyjä” -yksilöt pitäisi etsiä ja saattaa psykiatrisen hoidon piiriin. Väitän, että suurin osa maailman pahasta on tapahtunut siksi, että ihmiset ovat ”vain” noudattaneet sumeilematta käskyjä ajattelematta seuraamuksia. Valitettavasti tällaisten tikittävien aikapommien löytäminen keskuudestamme on helpommin sanottu kuin tehty.

Rintamakarkuruus on luonnollinen reaktio täysin luonnottomaan tilanteeseen eli sodankäyntiin. Mitäpä itse kukin tekisi, jos lähellä pamahtaisi pommi ja päälle sinkoaisi ihmisen verisiä kappaleita?

Älkäämme tuomitko rintamakarkuruutta. Tuomitkaamme sodan meemi, joka alistaa ihmiset käyttämään väkivaltaa.

Henri Heinonen

siviilipalvelusmies

filosofian maisteri (fysiikka)

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut