Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Maailman hölmöin kansa Suomessa?

Jarkko Nisula

Viime viikolla valtakunnallisessa mediassa laajasti esillä ollut Bioenergiayhdistyksen mainos julisti, että Suomella on turpeessa miljardiomaisuus jonka maailman hölmöin kansa uhkaa jättää hyödyntämättä. Esimerkkinä mainittiin, että turvetuotanto tuo Suomeen tuhansia ja tuhansia työpaikkoja.

Tosiasiassa me veronmaksajat tuemme turpeen energiakäyttöä verotukina yli 100 miljoonalla eurolla joka vuosi, jotta sitä olisi taloudellisesti mahdollista käyttää. Maksamme siis omasta pussistamme jokaisen kymmenen vuoden ajanjakson aikana yli miljardi euroa tämän ”miljardiomaisuuden” muuttamisesta energiaksi sekä muutaman tuhannen ihmisen kesätyöpaikoista turvesoilla.

Nämä ”tuhannet ja tuhannet” työpaikat tosiasiassa tarkoittavat muutamaa tuhatta sesonkityöpaikkaa turpeen korjuussa. Sitä paitsi energiasektorin työllistämisvaikutus on aina 100% eli jos nämä ihmiset eivät työllisty turpeenkaivuussa, he työllistyvät silti vaihtoehtoisten energiaratkaisujen parissa.

Soidensuojelu ja ennallistaminen ovat kustannustehokkaimpia kasvihuoneilmiön torjuntakeinoja, mutta turpeen energiakäytössä tilanne kääntyy päälaelleen. Turve muuttuu hiilen sitojasta maailman surkeimmaksi energianlähteeksi. Poltettaessa ovat sen hiilidioksiidipäästöt suhteessa tuotettuun energiamäärään kivihiiltäkin suuremmat ja sitä korjattaessa turvekaivoksilta vesistöihin karkaa valtava määrä muun muassa kiintoainetta ja humusta, jotka pilaavat ainutlaatuiset reittivetemme ikiajoiksi.

Vain maailman hölmöin kansa maksaa miljardeja euroja verotukia, jotta pieni, omaa etuaan tavoitteleva joukko saa tuhota ainutlaatuisen suoluontomme ja Suomen kauniit vesireitit muutamassa vuosikymmenessä ikiajoiksi.

Jarkko Nisula

puheenjohtaja

Martinjärven vesienhoitoyhdistys ry

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut