Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kävelijäkunkkujen ja autovihan Jyväskylä

Lea Airaksinen

Kun Jyväskylä teki keskustaan pihakadun pätkiä, Jyväskylä julisti Keskisuomalaisessa, että jalankulkija on nyt kunkku.

Ja todellakin, pari päivää myöhemmin näin hänet, minä-minä-kunkun lorvivan hitaasti tasan keskellä ajorataa siirtymättä senttiäkään, vaikka sekä edestä että takaa tuli muutama auto.

Eipä ollut jalkakäytävillä ruuhkaa ja Kirkkopuistossakin voisi oivallisesti kirmailla vaikka ristiin ja rastiin käytäviä.

Kansainvälinen pihakadun liikennemerkki ei anna kenellekään erikoisoikeuksia vaan edellyttää kaikilta osapuolilta suurta varovaisuutta ja toisten huomioonottamista.

Lehdessä on vielä ollut, että Väinönkadusta pitäisi tehdä ihan kävelykatu. Jo aikaisemminkin siitä on ollut puhetta. Eräs invakuljettaja kysyi silloin, mihin inva­auton voi pysäköidä. Katupäällikkö Jan Viilos vastasi tylysti: ”Vieköön invat autonsa muualle.” Mutta hän ei tullut maininneeksi, missä tämä ”muualla” on.

Väinönkadulla on mm. suuri hammaslääkäriasema ja Terveystalo, jotka eivät tottasesti ole kunkkujen kuntosaleja, vaan sairaille ja vammaisille tarkoitettuja hoitolaitoksia, joihin pitäisi ehdottomasti olla esteetön ja helppo pääsy ja pysäköinti. Toivottavasti katusuunnitelmissa tämä otetaan huomioon.

Teatteritalon edusta on varattu linja-autojen levähdyspaikaksi. Eikö sentään Alvar Aallon kulttuurimonumetin edusta voisi olla vapaa linja-autoista – nyt olisi se Viiloksen ”muualla” tarpeen – ja sallittu satunnaisesti kulttuuririennoissa käyville invoille?

Oma lukunsa ovat vielä ne kunkkupyöräilijät, jotka ajavat jalankulkijoiden seassa holtitonta vauhtia ja ovat piittaamattomia esim. varoituskolmioista.

Kauppakadusta on tehty kaoottinen ja epäesteettinen temppurata. Oikein hirvittää mahdollinen tulipalo tai muu katastrofi. Miten hälytysajoneuvot ikinä pääsisivät nopeasti paikalle?

Eipä taida ns. roska-autoillakaan olla helppoa. Jopa takseille heristetään nyrkkiä ja hakataan konepeltiä. Erityisen surullinen olen näkövammaisten puolesta, sillä kulkuväylällä on jos jonkinlaista estettä sikinsokin.

Jyväskylä on moderni kaupunki, jossa on leveät kadut ja katukäytävät. Siitä ei tekemälläkään saa idyllistä keskiaikaista kaupunkia.

Toivon hartaasti, että kaupunkimme suuniteltaisiin järkevästi ja ilman autovihaa ja suuruudenhulluutta kauniiksi ja viehättäväksi asuinpaikaksi, jossa kaikilla kadunkäyttäjillä olisi mahdollisuus liikkua turvallisesti.

Lea Airaksinen

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut