Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

EU:n vapaa- kauppasopimukset vastatuulessa

Euroopan unionin ja Kanadan vapaakauppasopimuksen solmiminen on pysähtynyt. Syynä on Vallonia, Belgian ranskankielinen alue, joka ei ole suostunut hyväksymään valmiiksi neuvoteltua EU:n ja Kanadan välistä CETA-sopimusta.

Ennen kuin EU voi hyväksyä sopimuksen, se tarvitsee Belgian hyväksynnän, ja Belgia puolestaan tarvitsee Vallonian hyväksynnän. Runsaan 3 miljoonan asukkaan alue on siis ratkaisevassa asemassa yli 500 miljoonan asukkaan EU:n päätöksenteossa.

CETA-sopimuksen kohtaamat ongelmat ovat esimerkki laajemmista vaikeuksista EU:n päätöksenteossa. Yksittäinen ryhmä pystyy vaikuttamaan päätöksentekoon paljon suuremmalla painoarvolla kuin sen koko edellyttäisi.

Unioni on tällä hetkellä sisäisesti eripurainen, samoin monet sen jäsenmaista, joten vastaavien tilanteiden toistuminen on jopa todennäköistä. Vaihtoehdot päätöksentekojärjestelmän muuttamiseksi eivät kuitenkaan ole houkuttelevia. Yksittäisten jäsenmaiden vaikutusvallan vähentäminen etäännyttäisi päätöksentekoa ja voisi kärjistää erimielisyyksiä entisestään. Jäsenmaiden vallan lisääminen taas toisi päätöksentekoa lähemmäs kansalaisia mutta tekisi siitä nykyistäkin vaikeampaa.

CETA-sopimuksen pattitilanne on myös uusi esimerkki vapaakauppaan kohdistuvan kritiikin voimistumisesta länsimaissa. Vallonian vastustus on tavallaan samaa tapahtumasarjaa kuin Britannian brexit-äänestys ja Donald Trumpin menestys Yhdysvalloissa. Lisääntyneestä vastustuksesta huolimatta yhtenäistä ja järjestäytynyttä vapaakaupan vastaista liikettä ei EU:ssa ole, vaan kysymys jakaa mielipiteitä jäsenmaiden välillä ja eri puolilla poliittista kenttää.

Myös neuvottelut EU:n ja Yhdysvaltain välisestä TTIP-vapaakauppasopimuksesta ovat olleet vaikeuksissa. CETA-sopimuksen kaatuminen saattaisi merkitä näiden neuvottelujen loppua. Yhdysvallat herättää Euroopassa sopimuskumppanina ristiriitaisempia ajatuksia kuin poliittisesti läheisempi Kanada, ja yhdysvaltalaisten suuryritysten voimakkuus omien etujensa ajamisessa epäilyttää monia. On vaikea nähdä, kuinka sopimukseen Yhdysvaltain kanssa voitaisiin päästä, jos siihen ei päästä Kanadankaan kanssa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut