Mikä vie Suomea Naton jäseneksi?

Heimo Linna

Kahdessa sodassa etulinjan ryhmänjohtajana toimineena minulla on perusteltu syy kysyä poliitikoilta: Miksi itsenäistä Suomea ollaan nyt viemässä sotilasliitto Naton jäseneksi?

Kansainvälinen tilanne Euroopassa näyttää aina vain kehittyvän siihen suuntaan, että Suomi yritetään sotkea tavalla tai toisella Venäjän ja sotilasliitto Naton keskeisten eturistiriitojen selvittäjäksi.

Suomen ulkopoliittisenjohdon pitäisi tässä tilanteessa toimia niin, että omilla toimilla ei annettaisi minkäänlaisia aiheita tällaisiin yrityksiin.

Juha Sipilän hallitus on jo saanut perinnökseen edellisen Alexander Stubbin hallituksen aikana allekirjoitetun Suomen ja Naton välisen isäntämaasopimuksen, jonka perusteella sotilasliitto Naton sotaharjoituksia on alettu pitämään Suomessa. Tarkoittaako tällaisten sopimusten allekirjoittaminen sitä, että Suomi on hylkäämässä sen ulkopolitiikan, jonka varassa se on elänyt kansainvälisesti riippumattomana ja itsenäisenä lähes 100 vuotta?

Naton yhdysvaltalainen varapääsihteeri Alexander Vershbow sanoi lehtihaastattelussa: ”Kriisissä Suomi pääsisi mukaan Naton Itämeren operaatioihin” (Keskipohjanmaa 25.9.).

Lausuntoa ei voi muuten ymmärtää, kuin siten, että Naton mielestä Suomen pitäisi hylätä sille itsenäisyyden 100 vuotta turvannut ulkopolitiikkansa.

Väärään suuntaan ollaan menossa, kun valtiollisen itsenäisyyden tueksi haetaan apua Natosta, joka on sotatilassa Venäjän kanssa.

Minulle ei ole millään tavalla selvinnyt, minkälaisilla perusteilla Suomi on tehnyt Stubbin pääministerikaudella isäntämaasopimuksen Naton kanssa.

Viime sotien jälkeen Venäjä ei ole millään tavalla uhannut Suomea ja Suomen ja Venäjän raja on säilynyt rauhan ja luottamuksellisten suhteiden rajana, josta on ollut hyötyä niin Suomelle kuin Venäjällekin.

Kun itsenäinen Suomi jo tulevana vuonna täyttää 100 vuotta, minä toivon, että poliittinen johto muistaa, että maamme itsenäisyydestä ei vastaa kuin Suomi itse.

Kun Suomi huolehtii näyttävästi omista puolustusvoimistaan ja pysyy sotilasliitto Naton ulkopuolella, me pienenä valtakuntana pystymme olemaan esimerkki valtiona, joka ei uhkaa ketään mutta huolehtii itse turvallisuudestaan ja tällä tavalla varmistaa itsenäisyytensä.

Heimo Linna

sotaveteraani

ent. kansanedustaja ja ministeri

Perho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu