Isompi kirjasto, laajempi kirjavalikoima

Veera Vepsäläinen

Tikkakoskella on kirjaston paikka vaihtunut Tikkakosken terveyskeskuksen kanssa samaan rakennukseen. Parkkipaikat ovat liian pienet, sillä joinakin päivinä autolla ei mahdu pihaan. Kirjastotila ja kirjavalikoima ovat siis paljon pienempiä.

Vanha kirjasto oli mielestäni parempi, koska se oli isompi ja kirjavalikoima oli parempi. Yli puolet kirjoista lähti, joista oli monia todella hyviä. Vieraskielistä kirjahyllyä ei ole, joten niitä täytyy käydä metsästämässä joko Palokassa tai Jyväskylässä.

Matkat maksavat sen muutaman euron, jos linja-autolla kulkee. Kaikilla ei ole varaa kulkea linja-autolla eikä autolla aina pääse. Voihan niitä varauksiakin tehdä Tikkakosken kirjastoon, mutta varausjono voi olla pitkä ja kirjan saamisessa voi kestää kauan.

Toki kirjoja voi myös ostaa, mutta ne maksavat aika paljon. Kirjastosta on hyvä lainata jokin kirja ja palauttaa sen sitten, kun on sen lukenut. Kirjasto sijoittuu hyvälle paikalle, sillä se on Tikkakosken keskustassa. Sinne on joka suunnasta yhtä pitkä matka.

Lapset ja nuoret voivat kulkea sinne jalan tai pyörällä ja saavat samalla liikuntaa. Se on yksi hyvä syy nykyiselle kirjastolle, mutta eihän kukaan sinne halua mennä, jos ei löydä sieltä hyviä kirjoja.

Olen huomannut, että kirjastossa lasten kirjoille on varattu enemmän tilaa ja niitä on enemmän, vaikka perheen pienimmät eivät edes osaa lukea. Tätä voisi tasapainottaa suuremmalla kirjastolla.

Vanhassa kirjastossa oli enemmän tilaa, joten siellä oli myös enemmän kirjoja. Niitä löysi helposti joka käynnillä.

Hyviä kirjoja olisi hyvä olla lähellä, sillä lukemalla kehität lukutaitoasi. Lukeminen on myös hyvää ajanvietettä, esimerkiksi pitkillä matkoilla aika kuluu nopeasti hyvän kirjan parissa. Illalla kirjaa lukemalla voi rauhoittua pitkän koulu- tai työpäivän jälkeen.

Kirjastossa voisi olla erikseen palautuspiste ja lainauspiste. Kirjaston lainaus- ja palautuspisteellä on monesti ruuhkaa ja siinä kestää kauan.

Vuosittain kirjastoon tulee oppilaita luokittain, jolloin muut kirjastossa olijat eivät pääse lainaamaan tai palauttamaan kirjoja, he voivat joutua odottamaan kauan. Tiskilläkin voi käydä palauttamassa kirjoja, mutta siinä voi myös lainata.

Kirjastossa voisi olla jokin lehtienlukusali tai muu hiljainen tila, jossa aikuiset voisivat lukea rauhassa ja koululaiset voisivat tehdä läksyjään, jos kotona olisi kauhea häly. Kirjasto olisi siihen erinomainen paikka.

Kirjastoa voisi mielestäni laajentaa, jos mahtuu tai sen voisi siirtää suuremmalle alueelle, johon mahtuisi rakentaa tai jossa olisi jo valmiiksi käyttämätön rakennus. Kirjoja ei varmaankaan olisi vaikea hankkia lisää.

Veera Vepsäläinen

Tikkakosken yhtenäiskoulu 8C

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu