Peliriippuvuus on monista riippuvuuksista kavalin

Taisto Kotka

Jännitys ja toivo. Mikä ihana yhdistelmä. Yhdistelmä, joka kantaa peliriippuvaista päivästä toiseen.

Suurikaan epäonnistuminen ei tuota yhdistelmää hävitä. Ja mahdollisuuksia on tarjolla, rajattomasti. On kotimaisia ja ulkomaisia peliyhtiöitä, jotka tarjoavat tuotteitaan ihmisten liikkumispaikoilla, pelihalleissa ja netissä.

Pelit kehittyvät aina vain kiinnostavimmiksi ja suorastaan houkuttelevat kokeilemaan.

Pienikin voitto synnyttää onnistumisen tunteen ja kiinnostus pelikokeiluun jatkossakin on taattu.

Peliriippuvuus on monista riippuvuuksista kavalin. Sitä ei juurikaan sivullinen huomaa, mutta asianomaisessa se myllertää ja sotkee varsin usein hänen elämänsä täysin.

Ajatusmaailma supistuu ja liikkuu vain pääosin pelimaailman asioissa. Suhteet perheeseen ja lähipiiriin muuttuvat tunteettomiksi ja pelien koukkuun jääneestä kehittyy rahantarpeessaan mainio, ellei suoranainen valehtelija, niin kuitenkin tekosyiden keksijä.

Unettomuus alkaa vaivata, kun nuo pelikuviot ja mahdollisuudet tunkevat ajatuksiin yölläkin. Rahojen lisäksi hermotkin alkavat mennä ja kohta pelien viemä on ympäristölleen jokseenkin sietämätön yksilö.

Automaatti- ja nettipelit ovat aina niinsanotusti käden ulottuvilla ja niillä peliyhtiöt tahkoavat varmaa tulosta. Niitäkin jatkuvasti kehitetään tuottoisampaan suuntaan, näin osin kokemukseen osin valistuneeseen arvaukseen perustuen.

Vielä pari kolme vuotta sitten näistä nettipeleistä voittoja irtosi kohtuullisessa määrin, nykyään jostain syystä enää harvemmin ja entistä pienempinä.

Säännöllisin välein pelit ”päivitetään”, jolloin taataan pelaajalle entistä vaivattomampi pelaaminen ja suodaan uusien pelien kokeilumahdollisuus.

Uskon, että jokainen tulokseen tähtäävä yritys seuraa yksilöidysti peliensä tuottoa ja tarpeen vaatiessa korjaa mahdolliset ”vinosuuntaukset”.

Hevospeliharrastus ja esimerkiksi jalkapallo- ja jääkiekko-otteluiden tulosten veikkaaminen on käytännössä tulevaisuuden ennustamista.

Tottakai apuna käytetään vaikka minkalaisia menestysdokumentteja ja sarjataulukoita. Silti se on ennustamista. Ihmettelen vain, miksi valtakunnan sadat selvännäkijät eivät tee tiliä näillä peleillä.

Jotenkin olen ymmärtänyt, ettei heidän ammattietiikkansa salli omakohtaista hyötymistä näillä kyvyillään. Siis puhelintaksoja lukuunottamatta. Onkohan jossain muussa ammatissa vastaavia rajoituksia?

Näissäkin pelimuodoissa on oiva koukku riippuvuuteen. Joku saattaa rinnastaa sen harrastukseen, mutta tämä tarjoaa onnistumisen tai pettymyksen ja se on pelaamisen yksi perusseikka. Joku oikea harrastus tuottaa pääosin mielihyvää ja onnistumisen tunnetta ja kantaa muutenkin elämää eteenpäin, olkoot se erona noihin ”peliharrastuksiin.”

Peliriippuvuus on yleisempää kuin yleisesti kuvitellaan.

Rahapeliyhtiöillä on velvollisuus myös valistaa ja valvoa tätä aluetta ja ehkä tarvittaessa puuttua yksilön pelikäyttäytymiseen. Käytännössä se on silti vaikeaa ja suositusluonteiset ohjeet ja yhteystiedot peliongelmaiselle ovat ainoat apukeinot.

Eri paikkakunnilla toimii peliongelmaisten vertaisryhmiä. Sellainen on yksi hyvä taho, mikäli aikoo tosissaan päästä eroon tästä kavalasta piinaajastaan. Ja jos, niin sitten siellä odottaa ihan erilainen, seesteisempi elämä.

Taisto Kotka

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.