Konsernijaosto vallan kahvaan

Kari Halttunen

Jyväskylässä käsitellään poliittisen johtamisjärjestelmän muutosehdotusta ja keskustelu käy kuumana valtuutettujen ja luottamusmiesten asemasta.

Vähemmän huomiota on saanut kaupungin tytäryhtiöiden omistajaohjaukseen kaavailtu konsernijaosto, jonka muodostaisivat viisi kaupunginhallituksen jäsentä.

Jaoston merkitys tulee olemaan suuri sen jälkeen kun maakunta- ja soteuudistus toteutuu ja emokunnan toiminta puolittunee. Taseella, rahavirralla ja vuosikatteella mitaten pääpaino on tällöin tytäryhtiöissä.

Onko takeita siitä, että vaaleilla valittujen konsernijaoston jäsenten osaaminen riittää hallitsemaan tytäryhtiöiden liiketoiminta- ja rahoitusriskit tulevaisuudessa ja näin täysipainoisesti huolehtimaan omistajaohjauksesta? Monellako nykyisellä hallituksen jäsenellä on loppututkinto taloustieteestä ja yrityskokemusta suuresta konsernista? Tätä on syytä miettiä.

Mielestäni kuntien hallintosäännön tulisi mahdollistaa myös ulkopuolisten jäsenten valinta hallitukseen ja sitä kautta konsernijaostoon siinä tapauksessa, jos sen osaamisvaje on ilmeinen – eihän kuntalaisten omaisuutta voi vaarantaa demokratian nimissä. Se, että pystyisikö valtuusto tekemään tämän arvion kunnan eduksi ilman poliittista peliä, on toinen kysymys.

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu