Yhteiskunnallisen vastuun näytön paikka nyt Jämsässä

Arja Paakkanen

Olemme valtuustoaloitteella pyrkineet saamaan korjausta Pihlajalinna-yhtiöille siirtyneiden työntekijöiden eläkkeisiin.

Useita kymmeniä terveys- ja sosiaalipalvelujen ulkoistuksessa Pihlajalinna-yhtiöille siirtyneitä Jämsän kaupungin entisiä työntekijöitä putoaa 1.9. 2017 kunnallisen eläketurvan piiristä. Nämä työntekijät menettävät eläke-etuuttaan 30-250 eurolla kuukaudessa, koska yksityisissä yhtiöissä eläke-etuudet ovat huonommat kuin kunta-alalla.

Huonommat eläke-ehdot astuvat voimaan, kun Jämsän kaupungin myöntämät virkavapaat päättyvät 31.8. 2017. Korjaava toimenpide olisi, että Pihlajalinna ottaa työntekijöille ns. lisäeläkkeen.

Lisäeläkkeeseen oikeutettuja on yhteensä 131 Jokilaakson Terveyden ja Jämsän Terveyden työntekijää.

On kohtuullista, että yhtiö ottaisi vastuun luovutettujen työntekijöiden eläkkeiden tason säilymisestä. Tämä toteutuisi esityksemme mukaisesti ns. lisäeläkkeellä niille, jotka ovat siihen oikeutettuja.

Aika ontolta kuulostaa yhtiön vastaus, että tulee liian kalliiksi. Liian kalliiksi pörssiyhtiölle, joka tahkoaa entistä suurempaa voittoa paljolti ulkoistusten ansiosta? Tammi-maaliskuun osavuosikatsauksen mukaan Pihlajalinna Oy:n liikevoitto yli kolminkertaistui 4,2 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos yli kolminkertaistui ja liikevaihto kaksinkertaistui.

Nyt voi näyttää, onko ns. yhteiskunnallinen yhteisyritys muutakin kuin vain markkinointikikkailua. Soten kokonaisulkoistus näyttäytyy kokolailla riskittömältä bisnekseltä: kaupunki on luovuttanut satamäärin (600–700) ammattiväkeä työvoimaksi, toimitilat ovat osin joko maksuttomia käyttöoikeudella tai vuokralla käyttöön annettuja ilman huolto- ja investointivelvoitteita. Perusasiakaskunta on valmiiksi annettu ja taattu.

Aloitteemme tähtää kohtuulliseen ja oikeudenmukaiseen ratkaisuun, jotta työntekijät saisivat sen eläkkeen, johon ovat luottaneet ehkäpä vuosikymmeniä kaupungin palveluksessa työskennelleinä. Raskaan hoitotyön palkat eivät ole suuret, eivätkä siten eläkkeetkään. Niistä ei ole varaa ”leikata”.

Tässä on yhteiskunnalliselle yhteisyritykselle näytön paikka osoittaa yhteiskuntavastuutaan työnantajana. Siitä on kyse.

Arja Paakkanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Tuula Peltonen

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu