Tupakasta avautuu monia eri näköaloja

Ritva Oinonen

Tupakanpoltto on ikuinen ja ehtymätön puheenaihe, joka herättää intohimoja puoleen jos toiseen. Onhan toki niin, että tupakointi on jokaisen oma asia, mutta mielestäni se ei ole sitä enää, jos se haittaa ja häiritsee muita ihmisiä.

Esille otan erään asian, joka on ongelma ja esiintyy varmasti monessa kodissa, niin sanotun parveketupakoinnin aiheuttamat kielteiset asiat.

Jos parveketupakointi aiheuttaa naapureille haittaa ja kulkeutuu koteihin, se on tosi hankala ja ikävä ajatellen niitä, jotka eivät polta ja tahtomattaan joutuvat ns. passiiviseksi tupakoijiksi, tupakanhaju pesiytyy huoneessa oleviin tekstiileihin ym. ja on vaikea saada pois. Kerrostaloissa asuu monenlaista asukasta, ja on mm. allergiaa, astmaa jne. Tupakansavu tuottaa heille kärsimystä. Kotoaan ei voi noin vain lähteä pois niin kuin muusta tilanteesta välttääkseen tupakansavua.

On todella hyvä, että uusi tupakkalaki antaa mahdollisuuden kieltää parveketupakointi. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla oikeus raittiiseen ja terveelliseen ilmaan myös kotona. Näin ei kuitenkaan ole, kun tupakansavu tunkeutuu asuntoon.

Tupakoitsijat ovat usein sitä mieltä, että muiden pitäisi olla suvaitsevaisia. No, entäs jos asia käännetään niin, että tupakoijien pitäisi olla suvaitsevaisia, mitäs sitten? Kukin päättää itse, tupakoiko vai ei, mutta kiistämätön tosiasia on, että tupakka aiheuttaa monenlaista sairautta myös itse tupakoitsijoille.

Olisi ihan fiksua, jos tupakointi tapahtuisi ulkona – ja jos on vielä siihen tarkoitettu tila, niin se on oikea paikka. Tarkoitukseni ei ole mollata tai osoitella sormella tupakoitsijoita, vaan antaa perspektiiviä ja ajatusta asian toiseenkin puoleen.

Hienoa olisi tietenkin, jos ihmiset itse lopettaisivat tupakoinnin ja vaikuttaisivat näin positiivisesti myös omaankin terveyteensä. Toivottavaa olisi myös se, jos asia kummankin osapuolen keskustelulla tuottaisi tulosta ja päästäisiin yhteisymmärrykseen, mutta aina valitettavasti näin ei käy.

Ritva Oinonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.