Lapsiäitejä on autettava

Ossi Heinänen

Joka vuosi arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä saa vauvan – 5 500 tyttöä päivässä. Heidän lapsuutensa päättyy äitiyteen – yleensä vastoin heidän omaa tahtoaan ja tuhoisin seurauksin.

Virallisissa tilastoissa lisääntymisikäisiksi tytöiksi ja naisiksi lasketaan tavallisesti 15–49-vuotiaat. Myös seksuaali- ja lisääntymisterveyttä parantavat hankkeet suunnitellaan tälle ikäryhmälle. Alle 15-vuotiaat lapsiäidit jäävät lähes kaikkien tilastojen ja kehitysohjelmien ulkopuolelle. Siksi heidän lukumääränsäkin on arvio.

Alle 15-vuotiaat lapsiäidit tarvitsevat aivan erityistä huomiota ja tukea. Tytöt, joiden keho ei ole vielä valmis raskauteen ja synnytykseen, ovat suurimmassa riskissä kärsiä komplikaatioista ja kuolla raskauden ja synnytyksen aikana.

Joka vuosi arviolta 70 000 iältään 10–19-vuotiasta kuolee raskauden tai synnytyksen vuoksi. Mitä nuorempi äiti on, sitä suurempi riski myös vauvalla on kuolla raskauden, synnytyksen tai ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Lapsiäitiys on yhteydessä muihin heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen kohtaamiin ongelmiin: köyhyyteen, syrjintään ja hyväksikäyttöön. Lapsiäidit ovat useimmiten myös lapsivaimoja, ja heidän on vaikeaa, ellei mahdotonta, jatkaa opintojaan vaimoksi ja äidiksi tulon jälkeen.

Koulutuksen puute ylläpitää köyhyyden kierrettä, minkä vuoksi myös lapsiäitien lasten koulutus on uhattuna. Hyvin varhaiset raskaudet lisääntyvät kriiseissä ja konflikteissa, joissa tyttöjen on erityisen vaikea saada asiaankuuluvaa hoitoa ja tukea.

Lapsiäitien jääminen näkymättömiin on vakava ongelma, johon on puututtava välittömästi. Jos tyttöjen erityistilanteesta ei ole tilastoitua tietoa, valtioiden on helppo esittää, ettei mikään ole vialla, eivätkä ne puutu tarpeeksi tehokkaasti epäkohtiin. Meidän on varmistettava, etteivät lapsiäidit ja heidän kohtaamansa ongelmat jää näkymättömiksi.

Tiistai oli YK:n kansainvälinen tyttöjen päivä. Vaadimme, että Suomi nostaa kansainvälisissä yhteyksissä esiin lapsiäitien ongelmallisen tilanteen.

Suomen pitää edistää sitä, että äitiyteen liittyvät tilastotiedot kerätään eettisesti myös 10–14-vuotiaista. Näin alle 15-vuotiaat tytöt ja heidän erityistarpeensa saadaan näkyviin ja heihin kohdistuvia tukitoimia voidaan parantaa ja priorisoida.

Suomen on kehitysyhteistyössään kiinnitettävä erityistä huomiota lapsiäitien asemaan.

Suomen tulee lisätä rahoitusta ennaltaehkäisevään työhön, joka vähentää varhaisia raskauksia, sekä kohdistaa rahoitusta raskaana olevia tyttöjä ja lapsiäitejä tukevaan työhön.

Näin voimme varmistaa, että tytöt ja heidän lapsensa saavat hyvää hoitoa ja lapsiäidit saavat mahdollisuuden pysyä koulussa, sekä raskauden aikana että sen jälkeen.

On tärkeää, ettei lapsiäitejä syyllistetä tilanteestaan. Lapsiäitiyteen voidaan puuttua vain poistamalla laaja-alaisesti köyhyyttä ja epätasa-arvoa.

Tyttöjen kaikkialla maailmassa pitää saada kasvaa ja käydä koulua rauhassa ja päättää itse perheen perustamisesta sitten, kun he ovat siihen valmiita.

Ossi Heinänen

pääsihteeri

Plan International Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.