Kolmatta maailmansotaa käydään jo täyttä päätä

Jaakko Palmu

Kun terroristit tuhosivat kaksi pilvenpiirtäjää New Yorkin rahamaailman keskuksessa, presidentti George W. Bush esitti kohtalokkaan väärän kysymyksen: ”Kuka sen teki?”

Oikea kysymys olisi ollut: ”Miksi tuo kammottava isku tehtiin”? Väärää kysymystä seurasi sodanjulistus terrorismille. ”Ja me voitamme sen”, uhosi Bush. Sitä ymmärtämättä hän julisti kolmannen maailmansodan alkaneeksi.

Sissisotaa käydään nyt ympäri maapallon, eikä maailman mahtavinkaan asevoima voi kukistaa näkymätöntä vihollista.

Mitä enemmän koteja pommitetaan rauniokasoiksi ja siviilejä tapetaan, sitä enemmän sikiää uusia teroristeja.

Köyhät ja kurjat, jotka ovat menettäneet kotinsa ja omaisensa, sitovat pommivyön ympärilleen ja kosto mielessään räjäyttävät itsensä keskellä rikkaiden pitoja yrittäen tappaa mahdollisimman monia.

Maailman rikkain maa lähetti sotakoneensa ja miehensä Irakiin ilman YK:n lupaa. Saddam Hussein saatiin teloitettua ja noin 1,4 miljoonaa ihmistä kuoli. Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja sai lopulta Osama Bin Ladenin surmattua.

Molemmissa maissa sota ja kaaos jatkuu. Libyassa surmattiin Muhammar Gaddafi, mutta vakautta ja demokratiaa ei saatu aikaan. Gaddafin aseet levisivät Afrikan terroristien käsiin.

Sotaa terrorismia vastaan ei ole voitettu, vaan se on päinvastoin laajentunut. Kun vanhan tarinan lohikäärmeeltä katkaistiin pää, tilalle kasvoi monta uutta.

Kun Al-Qaidaa heikennettiin, rikkaiden länsimaiden kauhuksi syntyivät Isis, Boko Haram, Al-Shabaab, Al-Nusra ja Abu Sayyaf. Koko rikas maailma pelkää noita näkymättömiä, köyhiä terroristeja, jotka voivat iskeä milloin vain ja missä vain.

Turvatarkastukset ja muu toivoton taistelu heitä vastaan maksaa mielettömästi ja tekee elämän turvattomaksi.

Kammottavin esimerkki terrorismin vastaisen sodan mielettömyydestä on Syyrian yli viisi vuotta kestänyt sisällissota. Venäjä ja Yhdysvallat kylvävät Aleppon miljoonakaupunkiin siviilejä säästämättä pommejaan.

Ei edes sairaaloita eikä avustuskuljetuksia säästetä. Kun järjetön hävitys joskus loppuu, YK:n on vaadittava, että Venäjä ja Yhdysvallat yhdessä jälleenrakentavat tuhotun maan ja hoitavat pakolaisongelmat.

Jos Bush 11.9.2001 olisi julistanut maailman laajuisen sodan köyhyyttä ja eriarvoisuutta vastaan, maailma olisi paljon parempi paikka asua ja terroristeja olisi paljon vähemmän.

Jos kaikki terrorismin vastaiseen sotaan tuhlatut miljardit olisi käytetty köyhyyden poistamiseen, kehitysmaiden koulu- ja terveydenhoito-olojen parantamiseen, sekä kansojen ja uskontojen välisen kunnioituksen lisäämiseen, terrorismilta olisi pudonnut pohja pois.

Onko jo liian myöhäistä aloittaa tuo toisenlainen sota?

Aseiden myyjien toivomia sotia on historiassa ollut aina, mutta kolmannessa maailmansodassa noilla kuoleman kauppiailla on suurissa varastoissaan ydinaseet, joilla voidaan tuhota elämä kokonaan tältä ihanalta kotiplaneetaltamme. Ennemmin tai myöhemmin terroristit sen tekevät, jos jatkamme turhaa sotaamme heitä vastaan pommikoneiden voimalla.

Talebanit yrittivät tappaa afganistanilaisen Malala Yousafzain. Kun hän sai vuonna 2013 Nobelin rauhanpalkinnon, mikä oli hänen viestinsä ihmiskunnalle?

”En halua kostoa talebaneille, haluan koulutusta heidän tyttärilleen ja pojilleen”.

Jaakko Palmu

Jyväskylä, Oravasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu