Nuorisotyö edistää mielenterveyttä

Heikki Luoto

Nuorten pahoinvoinnista puhutaan paljon, konkreettisista teoista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi vain harvoin. Ennaltaehkäisevän mielenterveystyön vaikuttavuus jää usein piiloon ja nuorisotyön roolia mielenterveyden edistämisessä ei aina tunnisteta. Mielenterveyttä tulee ja voi edistää onnistuneesti nuorten arjessa, esimerkiksi nuorisotyössä.

Tänään alkava Nuorisotyön viikko muistuttaa, että kaikilla nuorilla – ei vain hyvin toimeen tulevilla – on oltava mielekästä vapaa-ajan tekemistä. Tänään vietetään myös Maailman mielenterveyspäivää (10.10.), joka kysyy tänä vuonna “mitä sinulle kuuluu?”.

Nuoren elämä on täynnä suuria muutoksia. Niiden käsittely vaatii mielenterveyden voimavaroja ja taitoja, joita voidaan kerryttää ja taitoja oppia nuorisotyössä.

Ohjattu vapaa-ajan toiminta kasvattaa nuorten omia voimavaroja tarjoamalla mielekästä tekemistä, onnistumisen kokemuksia ja yhteen kuuluvuuden tunnetta. Nuorisotyö on ennaltaehkäisevää työtä, jolla on suuria vaikutuksia yksittäisen nuoren ja nuorten yhteisön hyvinvointiin.

Vapaa-ajan ohjattu toiminta ja ohjaajina toimivat aikuiset tarjoavat tukea nuorelle erilaisissa elämäntilanteissa. Nuorisotyö tarjoaa perheestä ulkopuolisen aikuisen läsnäolon, joka tuo uskoa ja toivoa arjen turvaamisesta.

Ongelmien kohtaaminen, pohtiminen ja toiminta yhdessä muiden nuorten kanssa suojaavat ja tukevat nuoren mielenterveyttä sekä luovat osallisuuden ja jatkuvuuden kokemuksia myös turvattomina aikoina.

Nuorten mielenterveyden voimavarat ovat erilaisia elämän lähtökohdista riippuen. Nuorisotyö tarjoaa kaikille nuorille yhdenvertaisen mahdollisuuden eri mielenterveystaitojen oppimiseen.

Nuorisotyön mielenterveyttä edistävää roolia voidaan edelleen vahvistaa aktiivisilla teoilla ja suunnitelmallisuudella. Tutkitusti nuorten kanssa tehtävä ennaltaehkäisevä mielenterveystyö on kannattava sijoitus, johon kunnan talousarviossa kannattaa suunnata resursseja.

Heikki Luoto

projektipäällikkö

Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry

Heli Markkula

asiantuntija

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.